Venstre vakler i principiel sommerhussag
Venstre vakler i principiel sommerhussag

Denne artikel er delt med dig af Ida Laursen Brock
Først stemte Venstre for at give tilladelse til at opføre ti store sommerhuse ved Marielyst. Så blev husene bygget under en storm af protester fra naboer, og Planklagenævnet afgjorde, at husene var ulovligt opført.
Stormen blæste Venstre over i den anden side af Guldborgsund Byråd til Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF, som vil have husene revet ned. På to møder i henholdsvis teknisk udvalg og økonomiudvalget har Venstres repræsentanter støttet en såkaldt fysisk lovliggørelse, som i praksis vil betyde, at sommerhusene skal fjernes.
Men når byrådet på sit møde torsdag d. 15. april skal træffe den endelige beslutning, vil det ikke være alle fem Venstre-medlemmer, der stemmer for nedrivningen.
Til Kommunen.dk oplyser formanden for Venstres partiorganisation, Bo Von Würden, at medlemmerne bliver stillet frit, og Lis Magnussen, som er en af partiets fem byrådsmedlemmer siger, at hun ikke stemmer for nedrivning, men for den anden mulighed - at kommunen ændrer lokalplanen for området og dermed lovliggør sommerhusene, en såkaldt retlig lovliggørelse. Da sagen var til behandling i teknik-udvalget, stemte Lis Magnussen for nedrivning. Men hun har ændret holdning:
Søvnløs i Guldborgsund
- Ja, jeg stemmer for en ny lokalplan og ikke fysisk lovliggørelse. Det vil ende med, at alle sommerhuse i feriebyen skulle rives ned da de jo også er ulovlige Efter at alt dette jura er kommet frem, kan man jo se, hvad konsekvenser alt dette vil få. De venstrefolk, jeg bliver kontaktet af, mener det er helt ude i hampen at rive dem ned Der må kunne findes et kompromis. Man skal jo også tænke på dem, der har købt et af de nye. Jeg har haft søvnløse nætter pga denne sag, skriver hun i en mail.
Hendes partifæller Henrik Høgh-Andersen og Mette Møller er begge kommet meget i tvivl og vil ikke længere sige, at de vil have husene fjernet. De vil først fortælle, hvad de stemmer, efter at Venstre har haft et gruppemøde tirsdag d. 13. april.
Claus Bakke mener, der er brug for at undersøge, om der kan indgås et kompromis, en kombination af en retlig og en fysisk lovliggørelse. Han kan ikke på nuværende tidspunkt komme med et konkret forslag, men siger, at han ikke vil støtte, at alle husene skal rives ned.
Det femte og sidste medlem af Venstre byrådsgruppe, Ole K. Larsen, vil ikke udtale sig, men han har i økonomiudvalget stemt for teknik-udvalgets beslutning om en nedrivning.
Stemmer tæller
Hvad vil det betyde, hvis en eller flere Venstre-medlemmer ikke stemmer for nedrivningen? Der er 29 medlemmer af byrådet. Men der skal kun 13 stemmer til et flertal i denne sag, hvis Dansk Folkepartis fem medlemmer fastholder deres hidtidige linje, som har været at undlade at stemme.
De syv socialdemokrater, den ene SF-er og den ene fra Enhedslisten vil stemme for nedrivning. Det bekræfter alle parter over for Kommunen.dk. Og med støtte fra alle fem V-medlemmer, ville denne gruppe udgøre flertallet på 14.
Men når mindst en og formentlig flere Venstre-medlemmer, ikke vil stemme for en nedrivning, smuldrer flertallet.
Guldborgsundlistens ti medlemmer med borgmester John Brædder i spidsen har hele vejen støttet tilladelsen til sommerhusbyggeriet og har, siden Planklagenævnet afgjorde, at husene er opført i strid med lokalplanen for området, stemt for at udarbejde en ny lokalplan, en retlig lovliggørelse.
DF river ned
Hvis tre Venstre-medlemmer skulle ende med at stemme for en retlig lovliggørelse sammen med Guldborgsundlisten, er der et flertal på 13 mod 11 for den løsning under forudsætning af, at de fem fra DF stadig undlader at stemme.
Men det gør de ikke, forsikrer partiets ordfører René Christensen:
- Vores stemmer går ikke til, at sommerhusene skal blive liggende der. Vi har hele tiden sagt, at vi er for den type sommerhuse, de skal bare ligge et andet sted.
Hvis flere Venstre-medlemmer lægger stemmer til et flertal for en retlig lovliggørelse, hvad stemmer DF så?
- Så stemmer vi for nedrivningen.
Er du sikker på, at alle fem fra DF vil stemme det samme?
- Ja, gruppen har hele tiden været enig, så det går jeg ud fra.
Der er lagt op til et drama, der kan afgøres med én stemmes flertal i byrådet. Hvis alle fem Venstre-medlemmer stemmer for en retlig lovliggørelse sammen med Gulborgsundlistens ti, udgør de et flertal på 15 af byrådets 29 medlemmer.
Sagen har inden for den seneste måned været til afstemning to gange. I teknikudvalget d. 15. marts, hvor tre stemte for at rive sommerhusene ned, mens to stemte for at lave en ny lokalplan, som vil gøre sommerhusene lovlige.
I økonomiudvalget d. 6. april var der tre for nedrivning og tre for en ny lokalplan, mens DF-s medlem af udvalget undlod at stemme.
Erstatningskrav
Sommerhusene er opført af firmaet Skanlux, som skriftligt har meddelt kommunen, at den kan vente et erstatningskrav på over 50 mio. kr., hvis sommerhusene skal rives ned. Byggefirmaet har desuden betalt en af landets førende eksperter på området, professor Peter Pagh, Københavns Universitet, for at udarbejde en juridisk gennemgang af sagen. Notatet har Skanlux herefter sendt til alle byrådsmedlemmer.
Peter Pagh har blandt andet gennemgået Planklagenævnets afgørelse, hvor det slås fast, at kommunen har givet tilladelse til de ti sommerhuse i strid med lokalplanen for området. Og han fremhæver, at nu har kommunen derfor tre muligheder: 1. ophæve tilladelsen til husene, som derefter skal rives ned (fysisk lovliggørelse) 2. lave en ny lokalplan, som gør husene lovlige (retlig lovliggørelse), 3. en kombination af en fysisk og en retlig afgørelse uden at han dog nærmere beskriver en sådan løsning.
Det er naboer til de nyopførte sommerhuse, der har klaget til Planklagenævnet, som i sin afgørelse slår fast, at sommerhusene er opført i strid med den gældende lokalplan. Og Guldborgsund Kommune vurderer, at hvis kommunen ender med at lovliggøre sommerhusene gennem en ny lokalplan, så vil naboerne klage over afgørelsen og anlægge erstatningssag mod kommunen.
Peter Pagh skriver i sit notat, at de nærmeste naboer kan kræve erstatning for det værditab, sommerhusene påfører dem.
Over for Kommunen.dk afviser Peter Pagh at lade sig interviewe, da han er inhabil, fordi han har udarbejdet notatet for byggefirmaet Skanlux.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.