Sundhedssektoren kan godt begynde at glæde sig
Sundhedssektoren kan godt begynde at glæde sig

I løbet af oktober og november har jeg haft fornøjelsen af at være med i dommerpanelet for årets CareWare-Next konkurrence. Dommerpanelet mødtes i midten af oktober, hvor de mere end 20 ansøgninger og projekter blev til i alt otte finalister – fire i hver af kategorierne Idéprisen 2018 og Iværksætterprisen 2018.
Det, der gør en konkurrence som CareWare-Next rigtig interessant i relation til udviklingen af nye hjælpemidler og velfærdsteknologi, er, at der gennem både konkurrence og det tilhørende acceleratorprogram arbejdes aktivt med projekterne, så nye produkter og services, der kan være med til at effektivisere og modernisere driften af sundhedssektoren, kan se dagens lys. I idékonkurrencen er der ofte tale om projekter på et tidligt udviklingsstadie, hvor der gennem konkurrenceforløbet sikres, at ide og det kommende produkt har sin berettigelse på markedet, altså at det kan anvendes i praksis med succes.
I iværsætterkategorien ser vi ofte nyere etablerede virksomheder, der gennem en længere periode har arbejdet særdeles målrettet med både forretningen og et særegent produkt.
Visionen for selve konkurrencen er ganske simpel: Der skal skabes nye og flere vækstorienterede virksomheder med afsæt i nye teknologier, der gør det lettere og friere at være borger eller gør det mere spændende og attraktivt at være sundhedsmedarbejder. Det handler i bund og grund om teknologi-begejstring med afsæt i virkelighedens behov for nye løsninger, idet konkurrencen effektivt fungerer som døråbner for samarbejde med kommuner og regioner.
De nominerede
Lad mig kort præsentere de otte finalister. Først de fire nominerede til Iværksætterprisen 2018:
*RUN giver dagligt et visuelt overblik over anbragte børn og unges trivsel og udvikling. Til glæde for den unge selv, sagsbehandlere og pædagoger
*TubusOne gør bevægelseshæmmede i stand til selv at betjene smartphones og tablets ved hjælp af et avanceret pusterør.
*GLØD er en let og flytbar designlampe, der anvendes, når behovet for nattelys ikke skal forstyrre den gode nattesøvn.
*MAHOUT er en databaseret app, der fokuserer på at skabe gode vaner, som forbedrer stresstilstande og generel livsstil og trivsel.
De fire nominerede til Idéprisen var:
*The Stitcher gør det nemt, hurtigt og sikkert for både læger og andre faggrupper at sy sår sammen via en håndholdt mekanisk symaskine.
*Sign2Me vil real-time oversætte til og fra tegnsprog via en app, der baseres på kunstig intelligens.
*StutterTech vil hjælpe personer, der stammer, med at forbedre deres tale-mønster via feedback fra et intelligent headset tilkoblet en AI-baseret mobilapp.
*FlowToGo er en flytbar måler, som vil kunne analysere urin og og sende information til sygehuset og lægen.
Imponerende højt niveau
Det var første gang, jeg deltog som dommer, og jeg må indrømme, at jeg var imponeret over både ansøgerfeltet og hele konkurrence-setuppet. Selv om der nogle gange kan være langt fra ide til et færdigt og konkurrencedygtigt produkt og fra startup til etableret og globalt orienteret virksomhed, så er der tale om en konkurrence, der tør tage chancer og som investerer i at modne teknologierne, så de finder deres målgruppe og omvendt.
Det faglige niveau for årets konkurrence er samtidigt rigtigt højt. De otte finalister præsenterer hver sit bud på nye teknologier, der på en særegen måde giver værdi for den enkelte borger/bruger. Teknologierne er med andre ord relevante for deres målgruppe, og de tager hensyn til borgerens behov. De adresserer for eksempel personer med urinvejslidelser, personer der stammer, mennesker med bevægelseshandicap, børn og unges trivsel, brugere af tegnsprog, personer hvis nattesøvn påvirkes negativt af forket lys og mennesker med stress.
Der er således tale om en lang række kendte udfordringer på sundhedsområdet, som hver især koster både samfundet og den enkelte borger dyrt. Det, der omvendt er nyt her, er teknologien og løsningen, der arbejdes med. Teknologierne i konkurrencen arbejder blandt andet med kunstig intelligens, med avancerede mekaniske løsninger, med brugerdrevet dataopsamling, med databearbejdning, med æstetik og godt design samt med avancerede apps. Altsammen med henblik på at fremme selvhjulpenhed og uafhængighed af skemalagt pleje og undersøgelser.
Udviklingsmål i 2. halvleg
Næste skridt for de nominerede er deltagelse i acceleratorprogrammet, hvor de otte teams har godt en måned til at nå deres udviklingsmål, så der kan pitches over for dommerne i slutningen af november. Selve nomineringen i CareWare-Next konkurrencen er samtidig med til at sikre en udtalt blåstempling af de nomineredes løsninger og virksomhederne, hvilket er med til at lette vejen i forhold til fremskaffelse af kapital til næste udviklingstrin.
Jeg ser selvfølgelig frem til at være med til at kåre årets to vindere i de to kategorier ved finalen 29. november i Aarhus. Men jeg glæder mig lige så meget til fremadrettet at følge alle de nominerede på deres vej ud i sundhedsystemet. Markedet for hjælpemidler og velfærdsteknologi i Danmark udmærker sig nemlig ved at være et aktivt økosystem, hvor borgere, medarbejdere hos kommuner og sygehuse, erhvervslivet, studerende, forskere/videninstitutioner, klog kapital og faglige organisationer alle spiller en aktiv rolle.
Det gør, at vi i Danmark er gode til at udvikle ny teknologi, der kan være med til at løse nogle af vores store samfundsmæssige udfordringer og som hjælper mennesker med at være mere selvhjulpne. Innovationen trives, og idéskabelsen er høj.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.