Klumme/
Et bedre arbejdsmiljø er afgørende, hvis flere skal i arbejde
Klumme/
Et bedre arbejdsmiljø er afgørende, hvis flere skal i arbejde

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
For knap to år siden gjorde statsminister Mette Frederiksen det klart, at regeringen anså arbejdskraft for at være den ”nye valuta i dansk politik”.
Siden da har det ikke skortet på forskellige bud på, hvordan arbejdsudbuddet kan blive øget. Blot inden for den seneste tid har Cepos foreslået at fjerne retten til tidlig tilbagetrækning, og KLAR-alliancen vil lade pensionsalderen stikke af. Liberal Alliance har for nyligt fortalt, at partiet vil halvere dagpengeperioden.
Forslagene har det til fælles, at de bruger velfærdsforringelser som middel til at nå målet om et øget arbejdsudbud. De har også det til fælles, at de fuldstændig overser et helt afgørende element: Lønmodtagernes arbejdsmiljø.
At arbejdsudbud og arbejdsmiljø hænger meget tæt sammen, er der efterhånden skrevet utroligt mange rapporter om. Omkring hver femte lønmodtager går i dag stresset på arbejde. Arbejdsrelateret stress sænker vores effektive arbejdsudbud med 55.600 fuldtidsbeskæftigede. Det koster samfundet 54,6 mia. kr. årligt. Beregninger fra AE viser, at hvis vi kunne nedbringe arbejdsrelateret stress med 20 pct., ville det alene hæve arbejdsudbuddet med over 11.100 fuldtidspersoner.
På tide at levere på arbejdsmiljøløfter
I folkeskolen har problemerne med arbejdsmiljøet hver dag ikke alene betydning for lærerne – det har også store konsekvenser for elevernes livsmuligheder og dermed for samfundet på sigt. Forskning viser, at det har enorm betydning for elevernes faglige udvikling og fremtid at have en god lærer. Derfor er det også meget bekymrende, at hver femte undervisningstime i folkeskolen bliver foretaget af en ikke-uddannet lærer.
Kun halvdelen af uddannede skolelærere i Danmark arbejder i dag i folkeskolen – og 57 pct. af lærerne har inden for det seneste år overvejet at forlade faget. Den tungest vejende årsag til dette er ifølge lærerne selv, at der er manglende sammenhæng mellem ressourcer og opgaver.
Skal vi fastholde flere lærere i folkeskolen, skal vi investere i folkeskolen og dermed forbedre lærernes arbejdsmiljø. Vi skal have flere tolærerordninger og bedre muligheder for at give støtte til elever med særlige behov. Vi skal have mere af alt det, der mindsker presset og følelsen af ikke at kunne levere en tilfredsstillende undervisning, som lever op til ens egne faglige idealer.
En vigtig del af velfærdsforliget fra 2006 var, at en stigning i pensionsalderen skulle gå hånd i hånd med et forbedret arbejdsmiljø. Stigningen i pensionsalderen har politikerne i den grad leveret på. Det er på tide, at de også leverer på løfterne om at forbedre arbejdsmiljøet.
Ser man velfærdsforringelser som den eneste vej til øget arbejdsudbud, overser man betydningen af lønmodtagernes arbejdsmiljø for velstanden i Danmark!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.