Klumme/
De unge skal involveres i politisk for at sikre demokratiets fremtid
Klumme/
De unge skal involveres i politisk for at sikre demokratiets fremtid

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdninger.
Har du selv et debatindlæg inden for Kommunen.dk’s interesseområder, kan du sende det til debatognavnekommunen.dk
Til november har vi atter kommunalvalg i Danmark, og listerne rundt om i landet præsenteres i denne tid fra alle partier. Antallet af de helt unge på listerne er til at overse - det er svært at tiltrække de helt unge til lokalpolitikken.
Når unge ikke er med ved bordet til at træffe de beslutninger, der hver dag betyder så meget for os alle sammen, bliver vi fattigere som folk. Og det handler ikke om, at unge ikke er politiske dyr.
I en demokratianalyse udarbejdet af DUF i 2021 konkluderes det, at unge deltager i flere politiske aktiviteter end øvrige danskere, men også at den demokratiske selvtillid er udfordret:
”Unge deltager i underskriftsindsamlinger, demonstrationer, politiske diskussioner, og indretter deres indkøbsvaner efter politiske, etiske eller miljømæssige grunde. Faktisk er unge på mange måder mere politisk aktive end generationerne, der er ældre end dem, men følelsen af ikke at være god nok hæmmer unge fra at øge deres demokratiske engagement i politik og samfundsforhold”.
Det er fælles opgave at få unges demokratiske sind vekslet til et engagement omkring beslutningsbordet. En fælles opgave at fortælle vores unge at der er brug for dem, og vi alle kun bliver rigere af deres bidrag. At fortælle vores unge, hvor menneskeligt og naturligt det er, at demokratiske beslutninger vil indeholde tvivl. At det handler om, at der er noget på spil for fællesskabet og fremtiden, når vi beslutter,llll hvor mange fraktioner vores affald skal opdeles i, hvor i landskabet der må komme solpaneler og hvilken skole der ikke skal åbne efter sommerferien, fordi børnetallet er faldet.
Der er det særlige ved demokratiet, at det kun virker hvis vi bruger det. Og det kan kun bruges i fællesskab.
”Demokratiet skal vindes på ny af hver generation”, sådan sagde Hal Koch under Anden Verdenskrig. Ordene har aldrig være mere aktuelle. Demokratiet er ikke en given faktor, som vi kan støtte ret på som mennesker eller som er en del af vores DNA.
Politik er blevet noget, vi siger nej tak til
Så hvordan veksler vi unge og børns demokratiske sind til en lyst til at stille sig til rådighed for det lokale demokrati?
Det mest dækkende ord for demokrati er samtale, og når den samtale er ved at forstumme, skal vi alle vågne op.
Tendensen er gået i retning af, at politik er noget, vi siger nej tak til, måske endda skammer os lidt over. Vores partiers ungdomsorganisationer beretter om at de ikke længere er velkomne på uddannelsesinstitutionerne, vi melder os ikke længere ind i et politisk parti som den største selvfølgelighed og er man medlem, så hvisker man det næsten.
I hele mit liv har jeg været aktiv i Socialdemokratiet og som en naturlig del af dette været aktiv ven med fagbevægelsen. Med omdannelsen fra LO til FH ønskede organisationen en mere apolitisk profil og et gammelt venskab var rent forgået. Årsagen var sikker god nok, et ønske om at flere kunne se sig selv i en FH-familie og få del i de mange goder som brave fagforeningsfolk har kæmpet hjem til os. For mig at se var det et demokratisk tilbageskridt.
Tager man politikken ud af alt, tager man relevansen med.
Politik lever og bor i alt i vores land, og heldigvis for det. Demokratiet er hvad der har drevet os til hvor vi er i dag, et land med 80 år i fred og verdens mest udbyggede velfærdssamfund, og demokratiet er det eneste, der kan få os igennem det, vi nu står overfor.
Vær stolt af politisk engagement
Mit eget parti begyndte med en kamp – og nu ser vi i fællesskab frem mod en ny. Vi må gå foran og lade politikken få så meget sus under vingerne, som den fortjener, veje den røde fane ved enhver lejlighed og glæde os over, når der kommer en blå fane imod os.
”Demokrati er en konstant strid om idéer og interesser. Det skal slå gnister, og meninger skal brydes” – som Anker Jørgensen sagde det.
Vi skal som nation være stolte, hver gang der vises et politisk engagement, hilse det velkommen, og stoppe med at dukke os, hvis andre mener noget andet end os selv, kun på den måde gives det politiske mod videre til næste generation.
Siger vi nej til politik, siger vi også nej til demokrati.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.