Vestager ønsker 16-års kommunal valgret

Unge på 16-17 år skal kunne stemme ved kommunalvalg, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Hun efterlyser kommuner, der vil lave forsøg med 16-års valgret

Valg

Af Morten Uhrenholdt | [email protected]

Unges deltagelse i demokratiet skal styrkes, og flere unge skal vælges til byrådene, mener Margrethe Vestager (R). Hun efterlyser derfor kommuner, der har mod på at lave forsøg, hvor unge ned til 16 år får mulighed for at stemme ved kommunalvalget i 2013. Det fortæller DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, i et nyhedsbrev.

Udmeldingen fra Margrethe Vestager er fint i tråd med  regeringsgrundlaget, hvor det hedder, at S-R-SF vil 'skabe grundlag for forsøg med unges deltagelse i lokale afstemninger'.

Her fremgår det også, at regeringen afventer anbefalingerne fra Valgretskommission, som sidste år blev nedsat af DUF og i december 2011 kommer med sine anbefalinger om mulige ændringer i deltagelsesformer, afstemningsformer og valgretsalderen netop med henblik på at styrke de unges demokratiske deltagelse.

I Norge stemte de 16 til 17-årige – som et forsøg – i september 2011 ved lokalvalgene i 20 kommuner.

Før valget var kun 8,3 pct. af byrådsmedlemmerne i disse forsøgskommuner mellem 18 og 30 år, en andel som nu er vokset til 14 pct. Samtidig satte de med en stemmeprocent på 57 pct. valgrekord for unges normale valgdeltagelse, fortæller DUF.

Børn & unge

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet