Splittelsen mellem by og land bliver det centrale emne i Tyskland de kommende år, mener landets landbrugsminister, som bakkes op af Tysklands pendant til KL. Flere tiltag giver borgerne detaljeret viden om landdistrikterne.
Foto: Bent Nielsen / Polfoto
Splittelsen mellem by og land bliver det centrale emne i Tyskland de kommende år, mener landets landbrugsminister, som bakkes op af Tysklands pendant til KL. Flere tiltag giver borgerne detaljeret viden om landdistrikterne. Foto: Bent Nielsen / Polfoto

Tyskerne kæmper (også) mod splittelse mellem land og by

I Tyskland ses afvandringen fra landet og det voksende skel mellem land og by som et massivt politisk problem. Info-portaler skal hjælpe landdistrikterne, mens et "Landatlas" definerer de reelle problemer helt ned på kommunalt niveau. Men der er ingen snuptagsløsninger på de mangfoldige udfordringer.

Af Mathias Irminger Sonne | [email protected]

"Trump, brexit og Alternative für Deutschland har givet os en lærestreg: Vores fremtid afgøres på landet. Splittelsen mellem by og land bliver det centrale emne de næste år."

Så entydige var ordene fra den tyske landbrugsminister Christian Schmidt (CSU) i slutningen af 2016. Hans advarsel blev på lederplads prompte bakket op af "Deutscher Städte- und Gemeindebund", der svarer til KL: Tyskland er ved at knække på samme måde som USA, og vi skal handle nu.

Som i alle andre lande er det i Tyskland imidlertid svært at finde holdbare midler mod den demografiske og økonomiske udvikling på landet.

Et tiltag er programmet "Ländliche Entwicklung" (Udvikling på landet, red.), hvor en række tyske forbundsministerier under portalen www.zukunft.land har samlet en række forsøg på at dæmme op for problemet. Her er nyt om forskning og politiske tiltag på området, men først og fremmest er der tips om de milliardstore støttemuligheder for landdistrikter og landsbyer. Helt konkret er der best practices og ideer at hente for landdistrikter og landsbyer indenfor for eksempel sundhedstilbud, mobilitet og digital infrastruktur, så ikke alle små kommuner skal opfinde den dybe tallerken selv.

Afvikling og opblomstring

Men der er ingen entydige svar på problemet. For problemet er i sig selv langtfra entydigt, som Torsten Osigus fra det tyske "Thünen - Forskningsinstitut for landområder" forklarer det til Kommunen:

- Det er forsimplet bare at sige, at der er en generel afvandring fra landet i Tyskland, og at der skal rettes op på det. Der er store landområder, hvor demografien går i en helt skæv retning, men Tyskland er et stort og meget heterogent land, så der er enorme forskelle på landområdernes udvikling, siger han.

Hvis man for eksempel tager delstaterne i det tidligere Østtyskland, er befolkningstallet i landkommunerne faldet med fem procent på bare fem år. En lignende udvikling kan også ses i visse regioner i både Nordtyskland og i Bayern i syd, mens andre landlige regioner i for eksempel det sydvestlige og det centrale Tyskland blomstrer – ofte af vidt forskellige årsager.

[caption id="attachment_73437" align="aligncenter" width="711"] Ned på kommunalt niveau kan tyskerne på www.landatlas.de se, hvordan landområderne står i forhold til for eksempel sundhedstilbud og indkøbsmuligheder, demografi, skattegrundlag, arbejde og meget andet. Det præcise billede af udfordringerne skal være en løftestang til at overvinde den stigende kløft mellem by og land.[/caption]

Detailviden i Landatlas

Netop derfor har Thünen-forskningsinstituttet på Landbrugsministeriets bestilling udarbejdet det detaljerede "Landatlas", hvor man selv online helt ned på kommunalt niveau kan se de enkelte landdistrikters forsyningsniveau, afstande til eksempelvis sundhedstilbud og indkøbsmuligheder, demografi, skattegrundlag, arbejdsmuligheder og så videre.

- I de politiske debatter ses der mest på hele delstater eller store regioner med udgangspunkt i byerne. Med Landatlas vender vi blikket om og ser på Tyskland fra "landsiden". Godt halvdelen af alle tyskere bor trods alt i landdistrikter, siger Torsten Osigus og fortsætter:

- Det er lettilgængeligt, så det både kan levere fakta til private og bruges som værktøj ude på landets små rådhuse. Først og fremmest skal det sikre, at debatten om udviklingen på landet ikke fortaber sig i mavefornemmelser om generelle problemer.

I tråd hermed har den tyske landbrugs- og fødevareminister Christian Schmidt krævet oprettet et særskilt tysk "Ministerium for landdistrikter" – som Danmark allerede har det.

Set fra Thünen-Instituttet bringer det ikke nødvendigvis de konkrete løsninger i sig selv, men Torsten Osigus glæder sig over det øgede politiske fokus.

- Der er en stigende bevidsthed om, at landets udvikling også afgøres på landet.

Zukunft.land

Projektet "Udviklingen på landet" ledes af Ministeriet for Fødevarer og Landbrug. Med støtte fra Energiministeriet, Indenrigsministeriet, Sundhedsministeriet, Miljøministeriet og ikke mindst Ministeriet for Trafik og Digital Infrastruktur. Her fokuseres der især på:

  • Nære tilbud indenfor handel og sundhed
  • Økonomisk udvikling, arbejde, infrastruktur og støttemuligheder
  • Miljø, kulturlandskaber og fritidsaktiviteter
Se mere på www.zukunft.land. Læs rapporten: Tysklands 'Regeringsrapport om landdistrikterne 2016' kan ses her: www.goo.gl/RFnMwL

Land & by

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet