Hvis den libanesiske læge vil gå videre med sin appel, er næste og sidste mulighed den føderale forvaltningsdomstol i Leipzig. Libaneseren har endnu ikke afgjort, om han vil gå videre med sagen.
Hvis den libanesiske læge vil gå videre med sin appel, er næste og sidste mulighed den føderale forvaltningsdomstol i Leipzig. Libaneseren har endnu ikke afgjort, om han vil gå videre med sagen.
Fabrizio Bench, Ritzau Scanpix

Også i Tyskland fanger bordet, hvis man ikke vil give hånd

Tysk domstol afviser, at libanesisk læge kan blive tysker. Han nægtede at give hånd til en kvinde fra kommunen, da han skulle have beviset på statsborgerskab.

statsborgerskab?

Af Ritzau | [email protected]

Det lå ellers lige til højrebenet med det tyske statsborgerskab. Overlæge og stor viden om Tyskland. Men det viser sig, at det ikke kun er i Danmark, at et manglende håndtryk har konsekvenser.

En libaneser, der kom til Tyskland i 2002 som 22-årig, har klaret sig godt. Uddannet sig til læge og er nu overlæge i en sundhedsklinik i delstaten Baden-Württemberg. Han havde alle rigtige i statsborgerprøven. Så skulle han hente papirerne på, at han er tysker, på forvaltningskontoret i Stuttgart.

Så kom problemet.

Den muslimske mand ville ikke give hånd til den kvindelige sagsbehandler. Hun nægtede at give ham papirerne. Så gik han til Stuttgarts Administrative Domstol. Klagen blev afvist.

Han appellerede til delstaten Baden-Württembergs Forvaltningsdomstol (VGH) i Mannheim, og det er denne domstol, der nu har afsagt dom.

Ifølge Deutsche Welle har libaneseren argumenteret med, at han har lovet sin kone ikke at give hånd til andre kvinder. Et håndtryk til en kvinde uden for hans slægt kan blive set som en seksuel trussel. Argumentet overbeviste ikke dommeren i VGH.

Håndtryk er et almindeligt ritual

I sin afgørelse siger dommeren, at et håndtryk er et almindeligt ritual til at sige goddag eller farvel. Det er, siger dommeren ifølge Deutsche Welle, noget, der er uafhængigt af de involveredes køn. En praksis, der går århundreder tilbage i tiden.

- Håndtrykket har dybe rødder i det sociale, kulturelle og juridiske liv, der former den måde, vi lever sammen på.

Ifølge dommeren ville det give gyldighed til et "salafistisk perspektiv" på forholdet mellem mænd og kvinder at acceptere det manglende håndtryk.

Han siger også, at håndtrykket har en særlig vigtighed, da det er en formel afslutning på forretninger og signalerer enighed under særlige forhold ved domstolene.

Vil nu heller ikke give håndtryk til mænd

Ifølge oplysningerne fra tyske medier har libaneseren nu erklæret, at han heller ikke vil give hånd til mænd. Det skal, siger han, vise, at han går ind for ligestilling. Dommeren mener, at manden siger sådan af taktiske årsager.

I øvrigt skriver Deutsche Welle, at den igangværende coronapandemi også har været inde over behandlingen af sagen. Der er restriktioner for at bremse smitten, herunder opfordringer til at undlade håndtryk.

Men det er ikke noget, der bider på dommeren, som er overbevist om, at håndtrykket vender tilbage, når pandemien er slut.

Hvis libaneseren vil videre med sagen, har han endnu en mulighed. Han kan gå til den føderale forvaltningsdomstol i Leipzig. Han har en måned til at beslutte sig.

Der var mandag ikke oplysninger om, hvorvidt han vil fortsætte sagen.

Andre lande med regler for håndtryk


Danmark

  • Den 1. januar 2019 trådte en lov om ceremonier med håndtryk ved tildeling af statsborgerskab i kraft. I loven står der, at der ikke må bæres handsker, og håndtrykket skal gives ansigt til ansigt.
  • I april i år blev reglen suspenderet på grund af fare for at smitte med covid-19.

Frankrig

  • En kvindelig muslim fra Algeriet fik i 2018 nej til at blive fransk statsborger. Ved ceremonien, hvor hun formelt skulle blive fransk, afviste hun at give hånd til en en embedsmand og en mandlig politiker. Hun angav religiøse grunde. Statsborgerskabet blev afvist på grund af integrationsproblemer.
  • Hun appellerede, men en fransk appeldomstol stadfæstede afvisningen.


Schweiz

  • I 2018 afviste borgmesteren i Lausanne at tildele et muslimsk ægtepar schweizisk statsborgerskab. Parret afviste at give hånd til personer uden for deres egen slægt af religiøse årsager.
  • En integrationskommission kom siden frem til, at ægteparret ikke kan integreres.
  • Parrets nationalitet blev ikke oplyst. Lokale medier skrev, at de kom fra Nordafrika.


 Kilder: Ritzau, Bild, BBC

Demokrati

Integration

Tilmeld dig nyhedsbrevet