Nye bud på hjælp til demente og gangbesværede
Nye bud på hjælp til demente og gangbesværede

For nylig tog jeg turen til Nürnberg i Bayern, Tyskland for at deltage på den store fag- og branchemesse 'Altenpflege', hvor danske virksomheder har en lang tradition for at være med. 'Altenpflege' har blandt andet den spændende innovationszone, Aveneo, hvor unge virksomheder har mulighed for at præsentere nye lovende løsninger. Flere af de deltagende virksomheder på årets messe er medlemmer af det nationale netværk for velfærdsteknologi CareNet eller brancheforeningen Danish.Care, så turen var opbakning til medlemmer på eksporteventyr, men også identificering af nye lovende startups fra sundhed- og velfærds-domænet i en europæisk kontekst.
Af de mange spændende teknologier der i år blev præsenteret for de mere end 26.000 besøgende, var der særligt to, der fangede min interesse. Begge løsninger er danske, blev præsenteret på innovationszonen og stillede begge op i den anerkendte Startup Challenge-konkurrence, hvor danske virksomheder ofte deltager og vinder.
Sporing uden konstant overvågning
En af de nye danske teknologier, som blev præsenteret i Tyskland, er et lokaliserings- og sporingssystem, der er udviklet som en del af et OPI-projekt (Offentlig-Privat-Innovation) imellem en startup-virksomhed fra Aalborg, forskellige kommuner samt uddannelsesinstitutioner og interesseorganisationer.
Målet med projektet er at skabe ’fremtidens demenssikring’, og resultatet er kort og godt en lokaliseringsenhed, som hurtigt kan finde personer med demens i en nødsituation. Det sker med helt ned til en meters præcision, både indendørs og udendørs ved hjælp at såkaldt NB-IOT-teknologi – Narrowband IOT for de særligt teknologi-interesserede – der både kan udrulle intelligente velfærdsløsninger og udnytte værdien af indsamlet data til eksempelvis intelligent analyse og optimering af processer.
Lokaliseringsenheder er ikke en ny opfindelse, men hvor typiske GPS-trackere, for eksempel i smartphones, tracker din position mange gange i minuttet, så indeholder denne løsning ikke konstant sporing eller overvågning. Den lokaliserer kun, når det er nødvendigt.
Mottoet er: Retten til at blive fundet, og systemet, der er app-baseret, giver også mulighed for at indstille en individuel tryghedszone baseret på et specifikt geografisk område samt at indstille personlige tidsrammer for, hvor længe brugeren for eksempel er uden for hjemmet. Det handler kort og godt om tryghed og sikkerhed for borgere med demens og deres pårørende. Og løsningen taler målrettet ind i en overordnet samfundsproblematik; alene i Danmark forlader over 1.000 borgere med demens hvert år deres bopæl uden at kunne finde hjem. Andre interessante features om teknologien er blandt andet batteriets levetid, modstandsdygtighed over for vand (tåler maskinvask ved 60 grader) samt en samlet vægt på blot 36 gram.
Grønne lysstriber viser vejen
Den anden nye danske løsning, som fik opmærksomhed på Altenpflege, er et hjælpemiddel specielt udviklet til folk med Parkinsons sygdom eller andre neurodegenerative sygdomme. Der er tale om en teknologibaseret ’vejviser’, som assisterer personer, med for eksempel Parkinsons med at gå.
En af konsekvenserne ved sygdommen er gangbesvær, der kan vise sig ved vanskeligheder med at tage det første skridt og/eller finde rytmen i sine bevægelser. Nogle får problemer med at gå, bliver stående og tripper, eller oplever at 'fryse fast' og kan ikke rigtig komme videre. Disse udfordringer gør, at man kan føle sig begrænset i sin bevægelsesfrihed. Teknologien, der konkret er et sort gummibeslag tilpasset brugerens sko, indeholder kort og godt teknologibaserede justerbare lasere, som giver brugeren en fast grøn linje at rette blikket mod og flytte fødderne efter. Når man træder på den grønne linje, vises næste grønne linje, og på den måde opnås en gå-rytme, som gør gangen meget nemmere. Også i forhold til skridtlængde og tempo.
Visuelle stimuli, som i denne teknologi skabes med laser, er vigtige for at opnå en funktionel gang uden hjælp fra pårørende, personale eller måske en rollator, og løsningen taler dermed rigtig godt ind i velfærdsteknologiens raison d’etre med selvhjulpenhed og egen-mestring.
Danske virksomheder gør sig godt
’Stifinderen’ har allerede vundet en række udenlandske priser og været genstand for stor mediebevågenhed i blandt andet Storbritannien. ’Lokaliseringsenheden’ i det første eksempel havde sin internationale debut i Nürnberg, og jeg spår begge en rigtig god modtagelse også i Danmark. Når danske virksomheder med stærke velfærdsløsninger gør sig godt på internationale messer og hotspots, er det fordi, vi i Danmark er gode til innovation, og fordi vi har en stærk iværksætterkultur, hvis rygte og renommé er med til både at sælge og markedsføre vores løsninger internationalt.
Det, der kendetegner begge de eksempler, jeg beskriver her, er den måde, de taler ind i en større samfundsrelateret udfordring. Begge er udviklet i et bruger-orienteret perspektiv, hvor der er identificeret et behov i markedet, og hvor teknologien potentielt kan gøre en stor forskel for den enkelte. Det er det, der gør hjælpemidler og velfærdsteknologier til mere end produkter; de gavner både mennesker og samfund.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.