Billede
Amager Ressource Center blev i løbet af 2018 afsløret af Kommunen.dk i at have lavet indkøbsaftaler for over 300 mio. kr. uden at have sat dem i udbud.
ARC

To år efter en af Danmarks største udbudsskandaler: ‘Al dårligdom er væk’

For to år siden kunne Kommunen.dk afsløre ulovlige indkøb i affaldsselskaber for over 800 mio. kr. Amager Ressource Center var én af de største sager - nu er oprydningen færdig.

ulovlige indkøb

Af Simon Sandemand | [email protected]

Én af de største kendte danske sager om brud på udbudsregler stod et af landets største kommunalt ejede affaldsselskaber for. I årene mellem 2011 og 2018 afslørede Kommunen.dk for to år siden, at Amager Ressource Center, ARC, havde købt ulovligt ind for ca. 310 mio. kr., uden at opgaverne blev sendt i udbud. 

Det placerede på daværende tidspunkt Amager Ressource Center på en tredjeplads over de største sager om ulovlige indkøb i Danmarks historie.

Sådan så forsiden af Kommunen.dk ud i januar 2019. Beløbet voksede siden til over 800 mio. kr. for affaldsselskaberne.

 

Nu er der imidlertid blevet ryddet godt og grundigt op i indkøbs- og udbudsrodet. Det fortæller direktør for Amager Ressource Center, Jacob Hartvig Simonsen, der for små to år siden blevet hentet ind til posten netop til det formål.

- Jeg overtog en bunden opgave om at få styr på indkøb og udbud, og den har vi fået styr på. Vi har gnavet hele puklen ned. Den store udfordring har dog ikke kun været i forhold til indkøbene og udbud, men også en større kulturændring i ARC. Men der er ryddet op nu. Al dårligdom er væk, fortæller direktøren.

Otte store millionkontrakter er siden afsløringerne blevet revet over med øjeblikkelig virkning, fordi de ikke overholdt udbudsreglerne. Indkøbsafdelingen hos Amager Ressource Center har ligeledes fået et noget andet udtryk end for to år siden.

Flere nye medarbejdere er kommet til, andre er afskediget, og der er blevet indsat en helt ny indkøbschef, der har fået som hovedopgave at sørge for, at Amager Ressource Center ikke overtræder reglerne.

- Det var ikke rart at overtage en opgave, hvor mit udgangspunkt var, at der ikke var blevet overholdt de regler og love, der skulle overholdes. Jeg kom jo ud i, at det også var nødvendigt at lave en fratrædelsesaftale med den konstituerede direktør i ARC. Det, ved jeg, gav rystelser i hele butikken, og det var selvfølgelig også et klokkeklart signal til alle i ARC om, at der nu er en ny mand på broen og en ny holdning til, hvordan vi skal følge reglerne, fortæller Jacob Hartvig Simonsen.

- Det oplevede jeg, var et ret vigtigt signal at sende. Men det har ikke været nemt. Alle, der havde noget med indkøb at gøre, måtte vi jo sende igennem træningsmaskinen. Vi har brugt rigtig mange ressourcer på det her, siger han.

Lemfældig til ordentlig

Da sagen rullede for to år siden, konkluderede en intern undersøgelse udført af Bech-Bruun og Deloitte, som Kommunen.dk dengang fik indsigt i, at Amager Ressource Center var plaget af en indkøbskultur, der var ‘lemfældig og uden respekt’.

  Jeg plejer at sige, at hvis du vil have en garanti, så skal du købe en brødrister. Men jeg tør godt sige, at vi er et langt bedre sted end tidligere.

Ifølge rapporten gjorde kulturen det til normal praksis, at ulovlige millionkontrakter blev underskrevet, godkendt og forlænget i strid med udbudsreglerne. Dengang udtalte Jacob Georg Naur, der på det tidspunkt var advokat med speciale i udbudsret og partner hos Hejm Advokater, at:

- Omfanget af ARC's brud på udbudsregler er uhørt. Jeg kender ikke til lignende sager, hvor omfanget har vist sig at være så stort. Der er så mange huller i osten, at det ligner systematisk, elendig offentlig forvaltning gennem flere år, sagde han.

Så udover at implementere nye it-systemer, der skulle hjælpe Amager Ressource Center med at overholde udbudsreglerne, besluttede man sig også for at sende samtlige medarbejdere, der blot havde perifer berøring med indkøb, på kurser og workshops.

- Det har været en ret omfattende opgave at ændre. Vi har ændret og øget bemandingen i vores indkøbs- og udbudsteam samt øget fagligheden. Vi har brugt rigtig mange af medarbejdernes timer og ressourcer på træningsforløb, men det er jo også bare en del af vores opgave, så der skulle styr på det. Jeg oplever, at vores arbejde er blevet langt mere systematisk, end det var tidligere. Det, mener jeg ikke, der kan herske nogen tvivl om, siger Jacob Hartvig Simonsen.

I sommeren 2018 viste en uvildig undersøgelse foretaget af Bech-Bruun, at 59 pct. af de millionaftaler, som advokaterne havde undersøgt, var ulovlige, og problemerne viste sig at være så store, at selskabets daværende direktion helt opgav at undersøge det fulde omfang af regelbruddene. 

Per Nikolaj Bukh, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet, kaldte det dengang for en brancheproblematik. Direktør for brancheorganisationen Dansk Affaldsforening, Mikkel Brandrup, ønsker dog ikke at kommentere på sagen den dag i dag. 
Fuld tillid

I dag ligger der imidlertid 24 nye EU-udbud klar i skuffen, der skal sættes i gang fra 2021. Alt lige efter bogen ifølge Jacob Hartvig Simonsen.

- Jeg plejer at sige, at hvis du vil have en garanti, så skal du købe en brødrister. Men jeg tør godt sige, at vi er et langt bedre sted end tidligere. Jeg vil ikke afvise, at man ikke kan finde en eller anden lille detalje, der kan påtales, så jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, men jeg har fuldstændig ro i maven, når jeg fortæller min bestyrelse, at vi har styr på det, siger han.

Det er også opfattelsen hos den nuværende bestyrelsesformand for Amager Ressource Center, Susan Hedlund (S), der ligesom Jacob Hartvig Simonsen blev involveret i virksomheden for to år siden. Lige midt i orkanen.

- Det er min klare opfattelse, at der er blevet ryddet op nu. Jeg har stor tillid til direktionen, og jeg mener, at der er fuldstændig styr på det nu.

Udover Amager Ressource Center afslørede Kommunen.dk også, at affaldsselskaberne Argo, Affaldsselskabet Vendsyssel Vest, Reno Nord, AFLD, Reno Djurs, Reno Syd, AffaldVarme, Samn Forsyning og Vestbrænding ikke havde overholdt udbudsreglerne.

Dengang blev der peget på, at der var tale om et brancheproblem men affaldsselskabernes brancheorganisation Dansk Affaldsforening vil i dag ikke udtale sig om sagerne eller den nuværende situation. Ej heller var det muligt at få en kommentar fra eksperterne, der dengang forholdt sig til de ulovlige indkøb.

Sagen kort:

Siden maj 2018 har Kommunen.dk afsløret, hvordan flere af landets absolut største kommunalt ejede selskaber gang på gang har brudt de regelsæt, der skal sikre, at de offentlige indkøbere og dermed borgerne får den bedste kvalitet til den billigste pris.

Store pengestrømme flød i årevis fra flere danske offentligt ejede affaldsselskaber uden om udbudsreglerne og direkte videre til en lang række private virksomheder.

I strid med både den danske og den europæiske udbudslovgivning havde kommunale repræsentanter år efter år skrevet under på ulovlige millionkontrakter og forlænget store indkøbsaftaler uden udbud. I alt er over en 800 mio. kr. strømmet fra det offentlige til det private i strid med loven. 

Indkøb

Tilmeld dig nyhedsbrevet