Kommunen.dk
MENU

Kommuner støtter både tobaksindustrien og rygestopkurser

En række af landets største kommuner investerer i globale tobaksselskaber samtidig med, at de bruger millioner på at få deres egne borgere til at kvitte smøgerne.

Kommuner støtter både tobaksindustrien og rygestopkurser

En række af landets største kommuner investerer i globale tobaksselskaber samtidig med, at de bruger millioner på at få deres egne borgere til at kvitte smøgerne.

Manden bag det cigaretrygende ikon ’Marlboro Man’ døde angiveligt af lungekræft. Hans skæbne blev en katalysator for den kamp mod rygning, som kommunerne i dag fortsætter med en bred vifte af tilbud om rygestopkurser rettet mod borgere og ansatte.
Men dobbeltheden i ’Marlboro Mans’ død lever også videre i kommunerne. For samtidig med, at der bruges millioner på at modvirke rygning, så tjener en række kommuner penge på at investere i store globale tobakskoncerner.
Blandt andet producenten bag Marlboro-cigaretterne, Philip Morris, og British American Tobacco, som ejer det dansk funderede House of Prince. Det viser en stikprøve i en række af landets største kommuners investeringer, som Kommunen har foretaget.
”Jeg kan godt forstå, hvis nogen tænker, at det er dobbeltmoralsk. Vores motto i sundhedsudvalget er ’det sunde valg’. Og det hjælper vi ikke nogen med at træffe ved at støtte en tobaksindustri, der hvert år koster samfundet mellem tre og fire milliarder kroner,” siger Flemming Brank (K), formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Frederiksberg Kommune.

På linje med børnearbejde
For ham er det ikke afgørende, at Frederiksbergs investeringer i tobaksselskaber begrænser sig til en kvart million ud af kommunens samlede investeringer på lige over en milliard kroner. Det afgørende er princippet i, at kommunen tjener penge på tobak samtidig med, at man sidste år brugte 780.000 kroner på at få folk til at droppe smøgerne.
”Det ligger på linje med, at vi ikke skal støtte våbenindustrien eller børnearbejde. Det er jo lige så skadeligt for samfundet,” siger Flemming Brank til Kommunen. Han vil nu undersøge mulighederne for at få udelukket tobaksselskaber fra kommunens investeringer.
Andre store kommuner har betydeligt flere penge investeret i tobaksselskaber. For Københavns Kommune drejer det sig om mindst 3,2 millioner kroner, Odense har for omkring 3 millioner kroner og Horsens 1 million kroner.

Tusinde dødsfald
Heller ikke formanden for sundhedsudvalget i Horsens Kommune Charlotte Juhl Andersen (R) eller Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), bryder sig om, at deres kommune investerer i tobaksselskaber.
”Tobak er skyld i flere tusinde dødsfald hvert år, og jeg mener ikke København skal blive ved med at investere i tobaksvirksomheder,” siger Ninna Thomsen til Kommunen.
I Odense henviser rådmand Jane Jegind (V) videre til borgmester Anker Boye (S). Han har dog ikke ønsket at forholde sig til dobbeltheden i, at kommunen investerer millioner i tobaksselskaber samtidig med, at man i indeværende år har brugt 116.000 kroner på at bekæmpe rygning.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR