Væksthuse vil efterligne sjællandsk lånefond

Et opsigtsvækkende samarbejde mellem en lokal bank og et regionalt væksthus skal gøre det nemmere for små virksomheder at låne penge. Ideen er ved at sprede sig til andre landdistrikter. 

Finansering

Af Jakob Frausig Simonsen | [email protected]

Når innovative virksomheder i det åbne land vil låne penge, er svaret ofte et nej.

Derfor har Væksthus Sjælland og Sparekassen Sjælland i december 2013 indgået et opsigtsvækkende samarbejde i form af udviklings- og lånefonden FinanceZealand. Fonden har ifølge direktør i Sparekassen Sjælland, Lars Petersson, været en stor succes. Mere end 60 henvendelser har medført, at 5 virksomheder allerede har fået bevilget et lån.

Inspiration

Nu er andre regioner ved at lade sig inspirere af samarbejdet. Hos Væksthus Nordjylland bekræfter direktør Flemming Larsen, at der er behov for bedre lånemuligheder i regionen, og at en lignende ordning ville være attraktiv.

- I forhold til finansiering er det fortsat svært, og jeg har leget med tanken om at få et par af de store nordjyske pengeinstitutter med på ideen, men der er intet konkret på bordet endnu, siger han.

Selvom der allerede eksisterer en Nordjysk Lånefond, adskiller den sig fra FinanceZealand ved ikke at have en direkte aftale med et pengeinstitut.

- Vi har en lånefond, som låner midler ud til virksomheder, der på den måde kan stille garanti hos pengeinstitutter. Men modellen fra Væksthus Sjælland er attraktiv, og vi vil gerne arbejde hen imod noget lignende, siger Flemming Larsen. 

Hos Væksthus Syddanmark har man ligeledes iværksat initiativer, der skal gøre livet lettere for erhvervsdrivende. Også her har succesen hos Væksthus Sjælland inspireret.

-  Vi har blandt andet etableret et tættere samarbejde med EKF, Eksport Kredit Fonden, som tager på virksomhedsbesøg og giver råd om mulige løsninger. Men helt konkret er vi også inde og kigge på muligheden for at etablere en lånefond på samme måde som i Væksthus Sjælland, siger direktør Liselotte Hohwy Stokholm.

Centralisering

Hos Finansrådet deler man opfattelsen af, at der er behov for at hjælpe gruppen af små og mellemstore virksomheder.

- Finansrådet anerkender, at mange virksomheder har brug for mere egenkapital for at kunne låne i banken. Derfor er det positivt med initiativer, der kan fremme markedet for risikovillig kapital, siger erhvervspolitisk konsulent i Finansrådet, Sine Worm Jensen.

De lokale lånefonde ses dog ikke som en optimal løsning, og der opfordres i stedet til, at de forskellige støtteordninger centraliseres.     

- Generelt ser Finansrådet gerne, at de forskellige europæiske og nationale støtteordninger, der indeholder et låne- eller kapitalinstrument, om muligt samles ét sted i landet, mest oplagt hos Vækstfonden. Det skaber én indgang for bankerne og virksomhederne, siger hun.

Københavnercentrisk

Den udlægning er direktør i Sparekassen Sjælland, Lars Petersson, ikke enig i. Han mener generelt, at der bliver handlet for lidt, når det kommer til at hjælpe udkantsområderne. Resultatet er, at hovedstaden får opmærksomheden. 

- Vi har jo blandt andet iværksat dette initiativ, fordi vi er trætte af, at København løber med alle arbejdspladserne. Når det handler om at skabe vækst i yderområderne, er der mange, der snakker, men ingen, der gør noget, heller ikke fra politisk side, siger han.

Han mener ikke, at der er behov for én samlet løsning, og siger samtidig, at FinanceZealand allerede har bevist, at modellen er en god løsning for virksomhederne.

- Det her er ikke et alternativ til Vækstfonden - det er et supplement. Vi kan hjælpe virksomhederne i gang, og Vækstfonden kan hjælpe dem videre. Men jeg mener, at den store efterspørgsel, vi har mødt, er et vidnesbyrd om behovet, siger Lars Petersson.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet