‘Jeg har været ude og inde af fængslet, indtil jeg for 11 år siden mødte min kone,’ siger Leon Stevens, der i dag er 38 år gammel.
‘Jeg har været ude og inde af fængslet, indtil jeg for 11 år siden mødte min kone,’ siger Leon Stevens, der i dag er 38 år gammel.
Privatfoto

'Det var som en arbejdslejr, hvor vi aldrig fik lov til at være børn'

For Leon Stevens skulle der gå 10 år, før det gik op for ham, at vold ikke er en almindelig del af hverdagen.

vidnesbyrd

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Leon Stevens var 15 år gammel, da
myndighederne i januar 1998 lukkede skolen.
Foto: Privatfoto

Leon Stevens var et problembarn i 1994, da han først kom til Tvind-skolen Red House. Det siger han selv. Før det var han konstant stukket af fra sit børnehjem og kom ofte i problemer med politiet.

- Mit bud er, at de sociale myndigheder sendte mig derhen for at slippe for mig. Jeg tænker da også, at de må have forventet, at jeg blev passet på og fik en uddannelse, men det skete jo ikke, siger Leon Stevens i dag, hvor han er 38 år gammel og bor i Great Yarmouth – ikke langt fra Red House i Norwich.

Han fortæller om en kultur, hvor det var helt almindeligt, at elever kunne blive bedt om at slå andre elever, og hvor især én kvindelig lærer angiveligt jævnligt fastholdt elever og sparkede dem i maven.

- Og det er jo ikke en reel fastholdelse. Det er jo bare en lærer, der tæver en, siger han i dag til kommunen.dk.

Mest husker han dog sit ophold på skolen som en arbejdslejr, hvor eleverne blev brugt som gratis arbejdskraft på forskellige Tvind-projekter. 

- De fortalte os for eksempel, at vi skulle til Indien på studietur og lære om indisk kultur. I stedet blev vi sendt ud på et af Humanas projekter, hvor vi skulle grave grøfter hele dagen. Det er jo ikke en studietur. Det er bare gratis arbejdskraft, siger han.

Han fortæller også, at eleverne angiveligt blev sendt ud for at indsamle donationer til UFF og Humana, mens de var på et skoleophold i Danmark. 

- Det var ikke noget, vi ønskede, men vi blev tvunget af sted sammen med de danske børn.

Efter at han forlod Red House, kom Leon Stevens tilbage på børnehjem, og derfra gik det ned ad bakke. 

- Jeg har været ude og inde af fængslet, indtil jeg for 11 år siden mødte min kone. Da jeg forlod Red House, havde jeg ingen uddannelse. Jeg anede ikke, hvad der var rigtigt eller forkert, og de lærte os, at det var ok at være voldelig, siger han.

Leon Stevens var placeret på Red House fra 1994 til myndighederne lukkede skolen i 1998.

Børn & unge

Indkøb

Tilmeld dig nyhedsbrevet