'Det var tarveligt, de var onde, og i dag betaler vi prisen'
'Det var tarveligt, de var onde, og i dag betaler vi prisen'
Stephen Chase havde det med at stikke af. På sine 13-årige ben løb han gerne så langt væk som muligt. Så langt væk, at lærerne ikke kunne nå ham. Så langt væk, at han næsten kunne glemme, at Tvinds skole Red House fandtes.
- Hvis du ikke ville slå de andre elever på ordre fra lærerne, fik du selv tæv. Jeg kan huske, at de på et tidspunkt tog en billardkugle og lagde i en sok, hvorefter de svingede den mod mine ribben. Selv hvis de var i godt humør, kunne en af lærerne komme rendende og bande på dansk. Den dag i dag kan jeg huske det der ‘for helvede’, der blev råbt hele tiden. Jeg aner stadig ikke, hvad det betyder, siger han i dag til kommunen.dk.
Stephen Chase fortæller om lærere, der lærte ham, at man ikke kan stole på de voksne.
Om ham, der tvang ham til at gå rundt med et toiletsæde over hovedet, fordi han havde tisset i sengen. Om ham, der låste ham inde i et lokale med en stor schæferhund. Om andre elever, der bankede ham.
Om den socialrådgiver, han ad omgange forsøgte at råbe op i breve, men som aldrig kom og hentede ham.
- Volden var en helt almindelig del af dagligdagen. Derfor var den heller ikke det værste ved at bo på skolen. Det værste var det psykiske pres. Ens venner kunne finde på at tæve én på ordre fra lærerne, fordi de var så bange for de voksne. Mange af mine venner ville sige ‘undskyld Stephen. Jeg ville ikke gøre det, men jeg var bange.’ Og du vidste aldrig, hvornår du ville blive nedværdiget og latterliggjort af de ledende medlemmer af Lærergruppen, siger Stephen Chase.
Han insisterer på, at han aldrig selv har deltaget i vold mod andre elever. Men han forstår til gengæld godt de af hans skolekammerater, der gjorde
Politiet kom ikke og reddede dem
I 1989, mens Stephen Chase stadig var på skolen, udbrød der oprør blandt eleverne.
- Der var en elev, som igen var ude for lærernes tyranni. Og til sidst fik eleverne bare nok. Så eksploderede det. Hele skolen blev smadret. Der var ikke en rude, som var hel efterfølgende. Det varede i et par timer, og da politiet kom for at få orden på situationen, troede vi faktisk, de kom for at redde os.
I stedet anholdt politiet 19 elever for voldelig opførsel. Stephen røg med i detentionen. Da de kom tilbage, blev eleverne sendt til den anden Tvind-skole i England, Winestead Hall, for at male skolen som straf.
Heller ikke Stephens socialrådgiver, som han skrev til ad flere omgange for at få hende til at komme og hente ham ud af skolen, reagerede.
En samlet stemme
For at komme sine dæmoner til livs og for at samle tidligere elever har Stephen Chase oprettet en facebookgruppe, hvor de sammen kan dele erfaringer og oplevelser under navnet ‘Redhouse One Voice’.
- I 12 år har jeg kæmpet for retfærdighed alene. Jeg anede ikke, at der var andre derude fra skolen, som også kæmpede. Derfor går vi nu ind i sagen med én samlet stemme, siger han og henviser til gruppens navn, One Voice.
Flere af de børn og unge, der var anbragt sammen med Stephen, har i dag psykiske udfordringer, som de fortæller stammer direkte fra de overgreb, de oplevede på Red House.
- Det var så tarveligt. De var onde imod os, og alligevel er det os, der betaler prisen. Jeg er ligeglad med penge. Jeg vil have retfærdighed og en undskyldning, siger Stephen Chase.
Stephen Chase kan stadig tælle til 12 på dansk. For lærerne råbte udelukkende på dansk, når de blev vrede, siger han.
Stephen Chase har tidligere anmeldt sine oplevelser på skolen til politiet, der ifølge Chase ikke fulgte sagen til dørs.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.