Kommunen.dk
MENU

Offentlige lederkurser på lånt tid

Offentlige lederkurser på lånt tid

Indsatsen med at få opkvalificeret de kommunalt ansatte ledere risikerer at gå i stå. Den ekstra pose penge, der er tilført, er ved at være brugt, og det bliver mere end svært at finde nye midler.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Landet over sætter en stor del af de kommunalt ansatte ledere sig i disse dage tilbage på skolebænken. De skal de kommende år supplere deres praktiske erfaring med en lederuddannelse på diplomniveau. Nogle kommuner er gået sammen om at oprette uddannelser til deres ledere. Nogle tilbyder kun den nye offentlige lederuddannelse, mens andre holder sig til den velkendte diplomuddannelse eller til en kombination af de to.
Fælles for alle er imidlertid, at den store indsats for at opkvalificere lederne er en direkte udløber af overenskomsten for offentlige ansatte i 2008. Her blev ambitionen om at styrke de kommunalt ansatte lederes kompetencer fulgt til dørs af en check på næsten 400 millioner kroner fra de såkaldte trepartsforhandlinger året før.
Men bedst som det store kompetenceløft for alvor er kommet i gang, begynder det samtidig at stå klart, at mange af de initiativer, der nu er sat i søen, risikerer at lide skibbrud, så snart den ekstra pose penge er brugt op.
Og udsigten til at få tilført nye midler for at fastholde kompetenceudviklingen fortaber sig i tågerne op til næste års overenskomstforhandlinger, hvor kun krav om løn og ansættelsestryghed står klart frem.
Send flere penge
KL og KTO har for nyligt udarbejdet en evaluering af kommunernes anvendelse af trepartsmidler til kompetenceudvikling. Her fremgår det, at både arbejdsgivere og arbejdstagere mener, at det er nødvendigt med ekstra midler fremover, hvis indsatsen skal opretholdes.
”Hvis de (midlerne, red.) fremover skal tages fra lønkronerne, vil foraenes arbejdstagerrepræsentanter ikke bakke op om en fortsættelse. Hvis de skal tages af den kommunale ramme, vil foraenes arbejdsgiver heller ikke bakke op om en fortsættelse,” lyder det i evalueringen.
Den holdning afspejler udmærket virkeligheden, som den tager sig ud for Eva Rehling, der er chef for HR-teamet i Høje-Taastrup. Kommunen har indgået et samarbejde med tre andre vestegns-kommuner om at udvikle deres egen lokalt tilrettede lederuddannelse inden for rammeren af den offentlige lederuddannelse.
Hun håber, at der også frem-adrettet kan findes eksterne midler til uddannelse.
”Direktionen her i kommunen bakker op om, at indsatsen skal fortsætte. Men det er klart en bekymring, man kan have, om der fortsat kan holdes fokus på uddannelse med de økonomiske udfordringer kommunerne står over for,” siger Eva Rehling.
Også i Jylland er flere kommuner gået sammen om at tilbyde deres ledere uddannelse. Østjysk Ledelsesakademi er en sammenslutning af fem østjyske kommuner. Her genkender HR-konsulent  i Mariagerfjord Lotte Worup  bekymringen.
”Vi er jo netop gået sammen med flere kommuner for at lave et koncept, som også kan fortsætte, når trepartsmidlerne er væk. Men kommunerne fattes jo penge, og det kan få betydning,” siger Lotte Worup.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.