Kommunerne mangler indsigt på danskuddannelsesområdet og det smitter af på deres udbud, lyder det. (Arkivfoto)
Kommunerne mangler indsigt på danskuddannelsesområdet og det smitter af på deres udbud, lyder det. (Arkivfoto)
Foto: Richard Sylvestersen, Ritzau Scanpix

Kommuner mangler viden om sprog-udbud

Danskuddannelsen forværres af faldende priser, advarer aktører. Men kommunerne er heller ikke gode nok til at stille krav i deres udbud, mener rådgivningsfirma.

kvalitetskrav

Af Jeppe Emil Gurlev | [email protected]

Sprogcentre landet over er ramt af faldende takster og færre kursister. Kommuner er med til presse sprogcentrene med udbud, der vægter pris for højt, lyder det fra flere kilder. Men kommunerne er heller ikke gode nok til at stille krav til kvaliteten.

Det mener Michael Nørregaard, der er stifter og direktør i Danskuddannelsen ApS, der blandt andet rådgiver kommuner i udbud af danskuddannelse samt fører tilsyn af sprogcentrene.

Han mener, at presset på prisen er gået ud over kvaliteten. Kommunerne mangler viden om at sætte danskuddannelsen i udbud. Og dermed har kommunerne ikke noget at holde de private sprogcentre op imod.

- Kommunerne får ikke altid indføjet konsekvenser i kontrakten, hvis ikke leverandørerne leverer kvalitet. Eller en bonus, hvis man leverer et godt resultat. Der er hverken pisk eller gulerod, siger han.

  Vi er det eneste land i verden, hvor man får sådan en gratis sproguddannelse, når man kommer hertil. Det er egentlig en gave. Og det er synd for området, at politikerne ikke prioriterer det højere

Konkurrence er sundt, men ikke alene

Michael Nørregaard fortæller, at det er tydeligt, at kvaliteten daler. Han påpeger, at gennemsnitskaraktererne for de tre danskuddannelser er faldet de seneste år på landsplan og særligt hos de konkurrenceudsatte sprogcentre.

- Jeg kan ikke se, hvad der skulle kunne stoppe faldet i karakterer, når jeg læser kommunernes tilsynsrapporter og kigger på deres udbud. Kommunerne ligger desværre, som de har redt, siger han.

Ifølge ham kunne kommunerne løse nogle af problemerne ved at bruge flere kræfter på deres udbud. For der er som sådan ikke noget galt i at vægte pris højt i et udbud, så længe man også stiller konkrete krav til kvaliteten, mener han.

- Mit udgangspunkt har altid været, at det er en god idé med konkurrence. Markedskræfterne får folk til at stå på tæerne. Det er godt for skatteborgernes penge, siger han.

- Men hvis ydelsen ikke er tilpas specificeret, så er man heller ikke sikker på, at man får det, man ønsker. Jeg tror, den generelle problematik handler om, at kommunerne ikke har den nødvendige indsigt i området, samtidig med at det er et svært område at specificere ydelsen, hvorfor man stort set heller ikke ser andre uddannelser blive konkurrenceudsat.

Ifølge ham er det vigtigt, at man retter op på den faldende kvalitet. Men der er ikke politisk medvind for, at der lige foreløbig bliver rettet op.

- Vi er det eneste land i verden, hvor man får sådan en gratis sproguddannelse, når man kommer hertil. Det er egentlig en gave. Og det er synd for området, at politikerne ikke prioriterer det højere.

Integration

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet