Politik fra rødderne
Koldings nye rottefælder kan slå ihjel 24 gange, inden den skal lades med en frisk CO2-patron. Konventionelle mekaniske fælder, skal lades hver eneste gang.
Foto: Birgitte Hansen, Kolding Kommune.

Kolding går den giftfrie vej

Lovændringer, der har reguleret forbruget af rottegift, har sat turbo på udviklingen af bedre mekaniske fælder.

 rotter

Af Jens Holm | [email protected]

I Kolding er der blevet skåret kraftigt ned på giftforbruget, når rotterne skal bekæmpes. Over de seneste tre år har kommunen reduceret brugen af gift fra 2.333 kilo i 2014 til 165 kilo i 2017, hvilket svarer til 94 procent.

- Vores vision er at blive 100 procent giftfri, og det er en målsætning, som i praksis er umulig at opnå 100 procent. Men det er den tankegang og ambition, vi har om rottebekæmpelsen, fortæller Birgitte Østergaard Hansen, der er projektleder i Kolding Kommune.

Nu er det i stedet de mekaniske fælder, der storsatses på. Fordelen for kommunen er primært, at lovgivningen efterleves, og at rovdyr og husdyr beskyttes.

Sådan fungerer fælden. Illustration, Anticimex. 

Men omlægningen bliver dyr, og derfor har kommunen også hævet de gebyrer for husejerne, der finansierer bekæmpelsen.

Giften stilles på hylden

Kolding bruger to forskellige mekaniske rottefælder. Som i mange andre kommuner bruges der almindelige klapfælder, der slår rotterne ihjel ved at mase et dødbringende stempel ned i skallen på skadedyret. 

- Men de helt nye typer, Good Nature, har en CO2-patron, der sidder i fælden, og når rotten kommer opad en sliske, prikker den til en lille pind for at få fat i maddingen. Når den gør det, udløser rotten et stempel lige ned i hovedet af sig selv, forklarer Birgitte Østergaard Hansen og fortsætter:

- Fælden virker 24 gange, hvorimod en almindelig klapfælde kun virker én gang; derefter skal den almindelige fælde lades manuelt igen.

Ligesom i stort set alle andre kommuner er gebyret for rottebekæmpelse også blevet hævet i Kolding. I 2014 skulle en husejer med en ejendomsværdi på 1 million betale 40 kroner i gebyr mod 80 kroner i 2018.

- Vi skal have lavet nyt udbud næste år, og det er også en af grundene til, at vi hæver gebyrerne. Bekæmpelsen er nemlig bare blevet dyrere. Det er en konsekvens af, at lovgivningen er ændret.

Vi kan ikke bare tage en bil og køre rundt med gift til 40 ejendomme i løbet af en dag og smide noget gift. Jo flere krav der er, jo dyrere bliver det, siger Birgitte Østergaard Hansen.

I Hedensted har man succes med en anden metode: Her samarbejder kommunen tæt med vandforsyningen, som har ansvaret for rør og kloakker udenfor private grunde.

Teknik & miljø


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57