Kommunen.dk
MENU

Klapjagt på selvejende børnehaver

Klapjagt på selvejende børnehaver

På to år er hver femte selvejende børnehave lukket. Kommunerne gør livet surt for dem og presser dem til at blive kommunale, fordi de finder dem ’besværlige’, mener foreninger.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

De selvejende børnehaver bukker under på stribe. Det på trods af, at nye undersøgelser fra Århus, København og Norge samfattende peger på, at ledere i de selvejende daginstitutioner har mindre stress, mindre sygefravær, og der er større tilfredshed blandt ledere, ansatte og forældre, fortæller generalsekretær i Menighedernes Daginstitutioner, Charlotte Biil.
”Det virker paradoksalt og grotesk, at kommunerne er ved at smide et velfungerende barn ud med badevandet,” siger hun.
Fra 2007 til 2009 er antallet af de selvejende børnehaver faldet fra 600 til 472 eller et fald på 21 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.
”Det er ret voldsomt,” konstaterer professor Kurt Klaudi Klausen fra Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. Han pointerer, at der selvfølgelig godt kan være børnehaver, der selv ønsker at blive kommunale, men at det formentligt mere afspejler kommunernes ønske om at få mere hals- og håndsret over børnehaverne.
”Kommunerne kan gøre det mere eller mindre attraktivt for institutioner at være selvejende, og det vil godt kunne få de selvejende til at overgive sig til at blive kommunale,” siger Kurt Klaudi Klausen.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.