Mange husker Katrine Fruelund som kvindelandsholdets stærke back og playmaker. I dag sidder hun i Randers byråd for Venstre.
Mange husker Katrine Fruelund som kvindelandsholdets stærke back og playmaker. I dag sidder hun i Randers byråd for Venstre.
Robert Atanasovski, Ritzau Scanpix og Brian Rasmussen, Ritzau Scanpix

Katrine Fruelund: "Jeg sætter holdet over den enkelte"

Politikere kan lære noget af at se håndbold. For spillerne på banen sætter teamwork og resultater over iscenesættelse af sig selv, fortæller Katrine Fruelund (V), byrådsmedlem i Randers.

fra håndboldhal til byrådssal

Af Christian Olesen | [email protected]

Katrine Fruelund spillede 184 landskampe som venstre back og playmaker på landsholdet. Her vandt hun blandt andet to OL-guldmedaljer, EM-guld og EM-sølv.

“En af mine kvaliteter er, at jeg sætter holdet over den enkelte. Det ligger dybt i mig og stammer direkte fra min karriere som håndboldspiller. Så er spørgsmålet, hvor godt det harmonerer med politik. Politik handler jo meget om at iscenesætte sig selv. Det er jeg ikke så meget til. Jeg er holdspiller og vil gerne tage beslutningerne sammen med andre.

Selvfølgelig skal der være plads til at være uenige. Men man står sammen. Mit parti er også en slags hold, hvor vi spiller sammen i en gruppe af kolleger i byrådet og baglandet. Vi går efter at sætte nogle områder på dagsorden, men jeg synes også, vi prøver at sætte vores politik i en større sammenhæng for hele kommunen."

Wilbek, Fenger og Fruelund tog turen fra håndboldhallen til byrådssalen

VM i herrehåndbold sluttede for et par uger siden, og Danmark fik endnu engang guldet med hjem som verdensmestre. Mens Mikkel Hansen, Niklas Landin og resten af det danske landshold svedte i de egyptiske håndboldhaller, ringede Kommunen.dk til tre byrådspolitikere, som selv har stået i rødt og hvidt og sunget nationalsangen med harpiks klistrende på fingrene.

Ulrik Wilbek (V), Katrine Fruelund (V) og Michael Fenger (K) fortæller i hver deres artikel, hvilke kvaliteter de lærte i håndboldhallen, som de senere har kunnet bruge i den politiske arena.

"Nogle gange har man en romantisk forestilling om, at hele byrådet står sammen om Randers Kommune uanset, hvilket parti man kommer fra. At
man omfavner de her forskelligheder, der nu engang er og skal være. For det er sundt med nogen, der skiller sig ud fra mængden. Jeg synes, man skal omfavne forskellighederne lidt mere. Hvis man kan. Men jeg kan godt være i tvivl, om det kan lade sig gøre. For politik handler stadig om den her iscenesættelse.

Hvis nu vi alle kunne sætte holdet over den enkelte … Måske er det for romantisk en tankegang at sammenligne politik med en holdsport.

  I sport hjælper det bare ikke, at man sætter sig hen i en stol og venter på, at der sker noget. På et håndboldhold skal der knokles, og så kan det godt være, du har et talent, men det kan ikke bruges til noget, hvis ikke du kommer op af stolen.

En anden ting, jeg har med fra håndbold, er træning i at fokusere og træffe beslutninger. Det skal du hele tiden, når du står på banen. Du træder ud i situationer, som godt kan fejle. Sådan er det jo. Men du skal tage en beslutning hurtigt, og den medfølgende risiko er der også i den politiske verden, selvom tempoet er et andet. Vi tager beslutninger hele tiden og træder ud i det og satser.

Jeg har også fået disciplin og professionalisme med. At man skal yde for at kunne nyde. Måske er det et forkert ordvalg, for det lyder næsten, som om jeg nedgør andre og dem, som har brug for hjælp, men det er ikke det, jeg mener. I sport hjælper det bare ikke, at man sætter sig hen i en stol og venter på, at der sker noget. På et håndboldhold skal der knokles, og så kan det godt være, du har et talent, men det kan ikke bruges til noget, hvis ikke du kommer op af stolen.

Det er nok det, mange professionelle idrætsudøvere er drevet af. Hvis vi yder vores bedste, giver det bonus i sidste ende. Der er selvfølgelig mange, der ikke kan det af forskellige årsager, og de skal have hjælp i vores samfund. Men vi vil gerne se, at det betaler sig at rejse sig fra stolen."

Demokrati

Kultur

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet