Politik fra rødderne
Tony Blair indså, at hans tid som regeringsleder lige så meget skulle handle om at forandre embedsværkets rolle, som det skulle handle om at forandre lovgivningen. Foto: Polfoto

Implementeringsbølgen skyller ind over land

På bagsiden af regeringens store reformiver rejses nu et krav til alle embedsmænd om at levere konkrete resultater. Disciplinen at implementere er sat højt på dagsordenen i det danske embedsværk med stor inspiration fra finansminister Bjarne Corydons engelske forbillede.

 embedsværk 2.0

Af Morten Munkholm | [email protected]

Et par år inde i sin embedsperiode samlede den britiske premierminister i slutningen af halvfemserne sine topembedsmænd til en vigtig arbejdsfrokost. Han var blevet valgt på at skulle forandre, men på trods af en masse ny lovgivning var det, som om der ikke var noget, som rigtig forandrede sig. Premierministeren fortalte, hvor frustreret han var over, at de politiske intentioner ikke blev til virkelighed, hvorefter en af de højtstående embedsmænd tog ordet: Lad mig lige prøve at forstå det rigtigt. Det, du i virkeligheden siger, er, at du vil have os til at levere konkrete resultater? Premierministeren var forbløffet over spørgsmålet. Hvad i alverden har I ellers haft gang i indtil nu? spurgte han, hvortil embedsmanden svarede: Jamen det er jo ikke… Den traditionelle britiske embedsmandsrolle har altså aldrig handlet om at levere konkrete resultater. Den har handlet om at give dig gode råd.

Det lyder næsten som en scene fra komedieserien ’Javel, hr. minister’. Men ovenstående dialog stammer fra virkelighedens verden, fortalte tidligere premierminister Tony Blair på et møde i Verdensbanken forrige år. Dengang i sluthalvfemserne gik det op for ham, at hans tid som politisk leder i Storbritannien i lige så høj grad skulle handle om at forandre embedsværkets rolle, som det skulle handle om at forandre lovgivningen.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Organisation & ledelse


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57