68’ernes forkælede unger tager hævn
68’ernes forkælede unger tager hævn

Hvis sosu’erne nogensinde skal få en bedre løn, må det vel være nu, hvor 68’erne så småt begynder at få behov for hjælp. For det er almindeligt kendt, at 68’erne sidder på magten og kører med klatten på bekostning af alle andre.
Men når nu de magtfulde ved, at mange af dem snart vil få behov for assistance fra sosu-hjælpere og -assistenter, og at der allerede er stor mangel på hjælpere, må noget vel ske? Tre ud af fire kommuner har allerede problemer med at rekruttere folk nok til at passe på de ældre.
Så selvfølgelig får sosu’erne med de hårde plejejob snart en så stor en lønforhøjelse, at mænd som kvinder i alle farver flokkes til faget.
68’erne vil garanteret også sikre, at der indføres 'suitelignende forhold på plejehjem med room service og swimmingpool', som forudset i 2007 i et kommentarfelt af en, der var sur på 68’erne.
Femstjernet ældrepleje
Man ser det for sig: Dagens menu står på valgfri take-away fra Mash, Sticks n’ Sushi og Noma ledsaget af passende vinmenu. 68’erne går nemlig ikke ned i standard, men skulle de lige være i det nostalgiske hjørne, kan de selvfølgelig også vælge at bestille fra spisesteder med højt smørrebrød og stegt flæsk med persillesovs.
Uden at skæve til budgettet installerer kommunerne trappelifte med sæder hos alle svækkede, der ikke selv kan gå op til boligen på 2. sal, og sender en glad ledsager ud til den blinde over 65, så denne kan komme ud i den friske luft.
Selvfølgelig får de ældre alle de bade, de lyster, ligesom ingen skal sidde parkeret i ble i timevis, medmindre den pågældende har en særlig ble-fetishisme.
Flest skærer ned på ældreområdet
Nå ikke. Nej, der ses absolut ingen tegn på 68’ernes magt, hverken når det gælder plejehjem eller hjemmepleje, snarere tværtimod. Ifølge Politiken har 80 procent af alle kommuner skåret ned på ældreområdet i perioden 2013-2016, og færre ældre får hjemmehjælp.
Medierne fortæller stadig om bleer, beskidte hjem og sengetøj, begrænsede bademuligheder, isolation i lejligheder. Og hvis de ældre ikke spises af med smagsfattig vacumpakket mad, så får de 'havets symfoni', der består af blendet rugbrød, sild og æg proppet i kæften med ske, så de overbebyrdede sosu’er kan klare affodringen hurtigere.
Skyldes forværringen for de ældre, at de magtfulde 68’ere på strudsemaner nægter at se egen aldring i øjnene? Eller skyldes det, at de toneangivende har sikret sig så stor en pension og friværdi, at de finder råd til egen ældre-hjælper/kok fra Philippinerne, og pyt med de andre?
Forklaringen kan måske også være, at de store generationers magt har overskredet sidste salgsdag? Er du pensionist? Nå. Vi må videre.
Rasen over græshoppegenerationen
Set fra den humoristiske vinkel tyder udviklingen på, at de, der er ved magten nu, 68’ernes højtuddannede og højtlønnede unger i 40’erne og 50’erne, pisser på deres forældre.
Var det ikke også 68’ernes børn, der startede med at kalde forældregenerationen for græshopper, som lagde markerne øde bag sig? En smittende holdning blandt yngre.
I dag kører græshoppegenerationens børn med regnearket og klatten, og det går ud over både børn og ældre. Der skæres ned på antal lærere, antal pædagoger og på ældreområdet. Mens majoriteten af dem med magt kræver topskatten fjernet og tørrer ansvar for ældre over på de ældres familiemedlemmer.
Nye bankregler spænder ben
De gamle, der vil tage lån i friværdien for at bøde på nedskæringer, får også en lang næse. For magtens folk har fået ændret bankreglerne. Pensionist? Nå. Nej. Så enten får 68’ernes børn den fedeste arv, eller også hedder det ”sælg, gamle jas, og køb en 2-værelses".
De magtfulde fatter tilsyneladende ikke en bønne om samfundets sammensætning, måske fordi deres egen boble ikke forstyrres af de mange med kortvarig eller ingen uddannelse, og slet ikke af folk i 80-års alderen, der blev sendt ud at tjene, da de var yngre, end nutidens unge er, når disse begunstiges med et år på efterskole, hvor der står musik, skiløb og surfing på programmet.
Der findes stadig folk, der ikke har andet end en folkepension efter et langt pligtopfyldende liv til en lav løn og nul skattetænkning. De, der er opdraget til at sørge for sit og ikke klage. De, der allerede er ofre for nedskæringerne på ældreområdet.
Impotent lobbyisme
De ældres lobbyist, Ældresagen? Tænk, at en NGO’er med næsten 800.000 medlemmer, er så impotent - at der er så lidt aktivisme.
Er der måske gået monopolsyge i NGO’en? Selvglæde og selvbeskyttelse med pæne henstillinger, så man fortsat tækkes politikerne?
Fra politisk side er det også slut med 'Lotte-eventyret'. Slut med snakken om, at alle bare skal lære af Thyra Frank og hendes Lotte-hjem ude på Frederiksberg, hvor der er plads til en dram og et knus. Beboerne er for længst flyttet andetsteds, og standarden er normaliseret, altså faldet.
Kolde og varme hænder
I stedet har politikerne de seneste fem-syv år sunget sange fra de varme lande om lykken for de ældre ved 'health technology' – sundhedsteknologi. De ældre vil blive mere selvhjulpne, og så kan de varme hænder udnyttes endnu bedre til glæde for de ældre.
Foreløbig er det vist blevet til meget lidt andet end de loftslifte, der skåner sosu’ernes ryg og sparer sosu-ressourcer. Der er desuden kommet lidt toiletter med numseskyl af en type, japanere har haft i almindelige hjem i mange år, lidt robotsæler og -støvsugere samt diverse millionbevillinger til virksomheder og forskere, der i ansøgningen skriver ”Development of health technology for elderly” øverst.
Jeg er ikke ekspert inden for sundhedsteknologi, så hvis jeg overser store fremskridt ude hos de ældre, tag endelig ordet i kommentarfeltet. Men den medieomtale, jeg ser år efter år, gælder typisk 'lovende forsøg' og 'lovende afprøvning' af teknologi fra Japan.
Se situationen i øjnene. Der er mangel på sosu’er, færre søger ind på uddannelsen, og respekten for sosu’ers arbejde kan ligge på et meget lille sted, mens der hyles op om arbejdsløse akademikeres store værdi for samfundet.
Se tallene i øjnene. Ifølge Kommunernes Landsforening er sosu-assistenter og –hjælpere blandt de ældste og hårdest belastede personalegrupper i kommunerne, mens antallet af 80+årige stiger med en kvart million personer frem mod 2040. Det svarer til en dobbelt så stor andel af ældre som i dag.
Lønnen skal 30 procent opad
Sæt sosu-lønnen op med 30 procent, så flere mænd og kvinder vover sig ind på dette felt, der er så afgørende for de ældre i mere end fysisk henseende.
Hæv samtidig lønnen for sygeplejersker, der jo honoreres for lavt i forhold til uddannelse og arbejdstider. Kommunerne mangler også hjemmesygeplejersker til de svækkede.
Det koster, men der kan også spares, f.eks. på millionerne til forsøgscirkusset og på arbejdsløshedsindustrien.
Færre fald blandt ældre, færre genindlæggelser og mindre underernæring betyder også sparede udgifter.
Og skær så dybt i det selvbefrugtende, vildtvoksende chef- og specialkonsulentlag. Det er ikke pengene værd.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.