img

Velfærd handler om relationer – ikke penge

Fokuseringen på økonomisk vækst og systemstyring er en blindgyde, lyder hovedbudskabet i en gennemgribende kritik af det eksisterende velfærdssamfund i bogform.

 bogomtale

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Velfærdsstaten har glemt de mennesker, som den er skabt for at tage sig af, og har i stedet udviklet sig til en konkurrencestat, hvor den økonomiske bundlinje og fortsat vækst er det eneste, der tæller. Men der er brug for at tage udgangspunkt i menneskene fremfor systemet og staten, hvis velfærdsstaten ikke skal gå op i limningen. Sådan lyder nogle af konklusionerne i en nyudgivet debatbog “Det relationelle menneske”. I bogen retter 48 forskellige eksperter, meningsdannere og forskere en skarp kritik mod velfærdssamfundets aktuelle udvikling. Kritikken spænder bredt fra kunst, kultur og filosofi til sundhed, integration og pengeteori, men den røde tråd er ligesom i bogens forgænger fra januar personalismen. Og det er med mennesket som fokuspunkt, at bogens bidragydere lægger op til et paradigmeskift i samfundsforståelsen.

Vi nedbryder demokratiet

Blandt bidragyderne er Preben Melander, der er professor og centerdirektør ved Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse på CBS. Ifølge ham er der over de sidste år i stigende grad opstået en konflikt mellem den frigørelse og frihed, som individualismen har ført med sig, og den stramning og indskrænkning, som staten har skabt ved øget lovgivning og indblanding i privatlivet. Vi er fanget i et uløseligt politisk dilemma, hvor borgerne ikke oplever at have ejerskab til samfundet og dets værdier. De oplever afmagt og apati og lever i realiteten i deres egen verden, skriver han i bogen. Samtidig er velfærdsstaten ved at gå op i limningen.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

Økonomi

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57