Undersøgelse: Byråd er risikovillige

Byrådene giver generelt vide rammer for at optage udenlandske valutalån, viser en undersøgelse af kommunernes finansielle strategier lavet af Kommunen.

Valutalån

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Politikerne placerer gerne borgernes penge i udenlandske valutaer som schweizerfranc og japanske yen. Det viser en gennemgang af kommunernes finansielle strategier foretaget af Kommunen. Over halvdelen af de 89 undersøgte kommuner tillader mellem 30 og 50 procent af deres lån optaget i fremmed valuta. 11 byråd runder op til 100 procent.

”Jeg synes, at det er store beløb. En del af kommunerne er ganske risikovillige,” siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Tallene skal ses i lyset af, at 16 kommuner slet ikke har en finansiel strategi, samt at flere end 20 ikke har taget stilling til spørgsmålet i deres strategi.

I alt 60 ud af de 89 kommuner har aktivt taget stilling til, hvor meget af den udenlandske valuta, der må optages i schweizerfranc. Heraf giver 51 byråd grønt lys for, at schweizerfrancen udgør mellem 20 og 50 procent.

”Jeg synes, det er voldsomt, når der er kommuner, som siger, at de kan påtage sig op mod 50 procent i schweizerfranc. Det er meget,” siger professor i finansiering fra CBS, Jesper Rangvid.

Store forskelle

Han mener, at kommunerne med deres strategier går alt for langt med at spekulere for borgernes penge.

”Der ligger store risikoer i det her,” siger Jesper Rangvid.

Det er særligt de tilladte andele i schweizerfranc, som overrasker Per Nikolaj Bukh, men han pointerer, at risikoen også afhænger af, om kommunerne samtidigt har grænser for en absolut valutarisiko.

Undersøgelsen afdækker ganske store forskelle i byrådenes risikoprofiler. Mens Middelfart og Morsø tillader op mod henholdsvis 80 og 75 procent af deres udenlandske lån i schweizerfranc, så sætter politikerne i Faaborg-Midtfyn grænsen ved ti procent. 

1. viceborgmester i Middelfart Hanne Lauritsen (SF) fortæller, at kommunen sætter sin lid til gode rådgivere og ”regnedrengene” i forvaltningen. Hun afviser gambling.

”Jeg synes ikke, at vi gambler med borgernes penge. Der er tværtimod god soliditet i det, vi gør, og vi har gode erfaringer med det,” siger Hanne Lauritsen, der også er næstformand i økonomiudvalget.

Lav risiko i Vejen 

Tilsvarende afviser borgmesteren i Morsø Lauge Larsen (S) at spekulere for borgernes penge.

”Vi er bestemt ikke særligt risikovillige, og selv om vi har muligheden, så bruger vi den ikke nødvendigvis,” siger Lauge Larsen, og tilføjer, at kommunens lån i schweizerfranc er langfristede.

I Vejen er man helt anderledes konservativ i sin strategi. Som klar hovedregel sker lån i danske kroner, og udenlandske valutalån skal i givet fald godkendes i byrådet.

”Det er ikke i Vejen, at man kommer ud i spekulation eller risikofyldte investeringer. Det er offentlige penge, vi har med at gøre, så vi mener ikke, at vi på nogen måde kan tillade os at risikere en værdiforringelse af dem,” siger borgmester Egon Fræhr (V).

Blandt andre Thisted, Odder og Frederiksberg tillader op til 100 procent af deres lån i fremmed valuta.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet