Kommunen.dk
MENU

Skarp kritik af SKATs inddrivelse af gæld

Skarp kritik af SKATs inddrivelse af gæld

Statsrevisorerne kritiserer, at SKAT ikke har stoppet væksten i blandt andet gælden til kommunerne. Ministeren lover forbedringer i løbet af 2011.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Stigningen i danskernes gæld til det offentlige er uacceptabel, og skatteministeren har en påtrængende opgave med at få SKAT op i gear.
Det er meldingen fra statsrevisorerne, som skarpt kritiserer, at gælden til det offentlige er eksploderet, efter at den kommunale skatteligning i 2005 blev lagt ind under staten.  Ved udgangen af 2009 udgjorde gælden 67 milliarder kroner. Heraf skyldte borgerne 7 milliarder til kommunerne.
Kritikken kommer som en opfølgning på en beretning fra Rigsrevisionen, som konkluderer, at SKAT efter fusionen har manglet folk med de rette kompetencer, at et it-system, der skulle lette sagsgangen, stadig ikke er etableret, at de forskellige skatteregioner ikke har haft samme strategi og metoder for inddrivelse af restancer, og at SKAT ikke har prioriteret at hente penge fra skyldnere med størst betalingsevne.
Den svigtende inddrivelse vækker harme hos Socialdemokraternes statsrevisor Mogens Lykketoft, som beskylder regeringen for at have ”spoleret apparatet i skattevæsenet”.
”Man har postuleret nogle produktivitetsgevinster ved nogle nye systemer, som ikke har været der. Man har fyret folk, før man har konstateret, at gevinsterne var der. Og resultatet har været et tab for statskassen i mange milliarder-klassen,” siger han.
Han bakkes op af den radikale statsrevisor, Manu Sareen, som mener, at regeringen har haft for travlt med at høste effektiviseringsgevinster, inden man havde sikret sig, at SKATs systemer fungerede.
Professor i skatteret og tidligere formand for Ligningsrådet, Ole Bjørn, påpeger, at SKAT siden november 2005 er blevet skåret ned fra godt 10.000 til 7.000 ansatte.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.