Politik fra rødderne

Røde drømme spirer før EP-valget

Socialdemokraterne står til at blive Europa-Parlamentets største parti med tyske Martin Schulz som et seriøst bud på en ny kommissionsformand. Fløjpartierne vil også sejre ved valget i maj, men de vil blive trumfet af en bred koalition af socialdemokrater og konservative, vurderer EU-eksperter.

 ep14

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Den tyske kansler Angela Merkel har styret EU med hård hånd, siden den økonomiske krise brød ud i 2008. Mutter Merkels hegemoni har budt på spareplaner og økonomisk disciplin, men det ændrer sig formentlig, når sæderne i Europa-Parlamentet er omfordelt efter valget i maj. De europæiske socialdemokrater (PES) står nemlig til fremgang, mens parlamentets største gruppe, kristendemokraterne, står til en syngende lussing. Det viser et gennemsnit af analyseinstituttet TNS’ tre seneste meningsmålinger i de 28 medlemslande.

- Den socialdemokratiske gruppe får helt sikkert flere pladser end de konservative. Og PSE har peget på den tyske socialdemokrat og EU-parlamentsformand Martin Schulz som deres bud på en ny kommissionsformand. Det vil Merkel have det svært med. Når man har 21 borgerlige regeringer i Europa, vil Ministerrådet naturligvis have en konservativ kommissionsformand, men socialisterne vil have den demokratiske ret på deres side. Det er en stor konflikt, som EU ikke har brug for lige nu, siger EU-forsker og lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Derek Beach.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

EU


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57