Kommunen.dk
MENU

Politikerne skal ikke bestemme, hvad der skal forskes i

Politikerne skal ikke bestemme, hvad der skal forskes i

Formand for miljøudvalget Lone Loklindt (R) mener ikke, at man skal forbrænde mere. Og så er hun inspireret af den tyske idé: ’værdispand’

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

 Forbrænding kontra genanvendelse: Ser du det som et spørgsmål om ’enten eller’ eller ’både og’?
Det må blive et både og – i hvert fald det første lange stykke tid. For det første formår vi ikke at skille alting ad, så der vil stadig være nogle farlige ting eller ting, som vi ikke umiddelbart kan genanvende, fordi de ikke kan skilles ordentligt fra hinanden. Her er forbrænding det, der skal til.
Derudover har vi lige nu et affaldshåndteringssystem, der er baseret på, at temmelig meget bliver brændt af. Den kapacitet har vi, og den skal jo selvfølgelig også på en eller anden måde forrentes og afvikles.
Det handler sådan set om, at vi skal blive meget bedre til at skille tingene mere ad, så vi reelt kan genanvende – og genanvende på det højest mulige niveau.
Det skal ske på en måde, så vi ikke udvider den forbrændingskapacitet, vi har, for det kan binde os fast i netop den måde at håndtere affald på. Hvis vi bygger flere af den slags værker – uanset hvor sofistikerede og high tech de er – så vil det jo samtidig betyde, at vi bruger så mange flere penge på det, og derfor også bliver bundet til en teknologi, som vi dybest set bør sætte alt muligt ind på at komme væk fra. Derfor mener jeg, at vi skal bevæge os væk fra forbrænding, men jeg er også helt klar over, at det er en proces, der vil tage et eller andet antal år.
Jeg kan da heller ikke forestille mig, at vi på noget tidspunkt kan komme derhen, hvor vi helt kan undgå affaldsforbrænding, men jeg håber, vi kan komme væk fra de kæmpe mængder, som vi har nu.
Det har også betydning for, hvilke andre energikilder vi skal bruge. 

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.