Politikerne skal ikke bestemme, hvad der skal forskes i

Formand for miljøudvalget Lone Loklindt (R) mener ikke, at man skal forbrænde mere. Og så er hun inspireret af den tyske idé: ’værdispand’

 tema: affaldshåndtering

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

 Forbrænding kontra genanvendelse: Ser du det som et spørgsmål om ’enten eller’ eller ’både og’?
Det må blive et både og – i hvert fald det første lange stykke tid. For det første formår vi ikke at skille alting ad, så der vil stadig være nogle farlige ting eller ting, som vi ikke umiddelbart kan genanvende, fordi de ikke kan skilles ordentligt fra hinanden. Her er forbrænding det, der skal til.
Derudover har vi lige nu et affaldshåndteringssystem, der er baseret på, at temmelig meget bliver brændt af. Den kapacitet har vi, og den skal jo selvfølgelig også på en eller anden måde forrentes og afvikles.
Det handler sådan set om, at vi skal blive meget bedre til at skille tingene mere ad, så vi reelt kan genanvende – og genanvende på det højest mulige niveau.
Det skal ske på en måde, så vi ikke udvider den forbrændingskapacitet, vi har, for det kan binde os fast i netop den måde at håndtere affald på. Hvis vi bygger flere af den slags værker – uanset hvor sofistikerede og high tech de er – så vil det jo samtidig betyde, at vi bruger så mange flere penge på det, og derfor også bliver bundet til en teknologi, som vi dybest set bør sætte alt muligt ind på at komme væk fra. Derfor mener jeg, at vi skal bevæge os væk fra forbrænding, men jeg er også helt klar over, at det er en proces, der vil tage et eller andet antal år.
Jeg kan da heller ikke forestille mig, at vi på noget tidspunkt kan komme derhen, hvor vi helt kan undgå affaldsforbrænding, men jeg håber, vi kan komme væk fra de kæmpe mængder, som vi har nu.
Det har også betydning for, hvilke andre energikilder vi skal bruge. 

 Borgernes rolle i affaldshåndteringen: Skal alle husstande i Danmark fremover udsortere den organiske fraktion?
Jeg synes, det ville være rigtig godt, hvis man ud over det, der er nødt til at ryge i forbrændingen, kunne sortere i organisk affald og i en ’værdispand’. Det har jeg hørt, at man nogle steder i Tyskland har: Det vil sige hård plast og metal og pap eller anden emballage – alt det, der har værdi – og måske også småt elektronik. Det skal sorteres fra i en pulje, som nemt kan skilles ad derfra, så man kan genanvende det derfra.
Det kunne jeg godt forestille mig, at man kunne gøre. I Danmark er vi egentlig meget gode til at sortere borgernært, men der er bare grænser for, hvor mange fraktioner man kan sortere i: Der er også en eller anden form for pladsproblem. Det er bedre at forestille sig, at man oftere kan indsamle det, som har værdi, som så bliver finsorteret af dem, der skal bruge det efterfølgende.

Interesseret i et abonnement? – klik her

Log ind på Kommunen.dk
Glemt kodeord?

Teknik & miljø

Tilmeld dig Kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik

Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57