Politik fra rødderne

– Borgerne afgiver deres stemme og forventer, at det er den vægt og de holdninger, partiet har, der bliver afgørende for, hvem der danner flertal. I det lys er det et demokratisk problem, hvis spillet om magten i kommuner bliver afgjort af handler med poster, der giver store vederlag, siger Jacob Torfing, der er kommunalforsker på Roskilde Universitet.
Foto: Peter Klint / Polfoto
– Borgerne afgiver deres stemme og forventer, at det er den vægt og de holdninger, partiet har, der bliver afgørende for, hvem der danner flertal. I det lys er det et demokratisk problem, hvis spillet om magten i kommuner bliver afgjort af handler med poster, der giver store vederlag, siger Jacob Torfing, der er kommunalforsker på Roskilde Universitet. Foto: Peter Klint / Polfoto

Nyvalgte byrødder forarges over valgnattens studehandler

Vederlagstunge poster spiller en for stor rolle i den politiske forhandling efter et kommunalvalg. Det mener størstedelen af de nyvalgte byrødder. Men måske er de nye bare naive og idealistiske, lyder det fra forsker.

 ben

Af Astrid Skov Andersen | [email protected]

Når kommunalbestyrelserne efter valget til efteråret skal indrette sig og lave en konstitueringsaftale, starter et politisk spil, hvor indflydelse, alliancer og 'ben' afgør, hvem der ender på hvilke poster. Politisk opbakning kan købes for lovning om en bestemt post, hvor der følger indflydelse og et vederlag med. Som nyvalgt byrådsmedlem kan det være en overvældende proces at være vidne til. I en rundspørge blandt de nyvalgte byrådsmedlemmer ved KV13 svarer 53 procent, at 'vederlag i for høj grad var afgørende for, hvem der fik hvilke poster i forbindelse med konstitueringen'. Èn af dem er Lasse Egelund fra Enhedslisten i Vejle, der blev valgt ind for første gang i 2013.

– Jeg havde slet ikke overvejet, hvad man kunne tjene på det. Da jeg fandt ud af, hvad de forskellige poster gav, kunne jeg godt se, hvilke poster der blev kæmpet om at få, siger Lasse Egelund, der var i chok over at opleve, hvor stor en rolle penge spillede i forhandlingerne.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Politikerliv


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

[…] Læs artiklen her: https://kommunen.dk/nyvalgte-byroedder-forarges-over-valgnattens-studehandler/ […]

Nyvalgte byrødder forarges over valgnattens studehandler – Emil Blücher, 25. apr 2017


Hej Jon. Du har en pointe. Med den statistiske usikkerhed ligger tallet mellem 49,3 og 56,7, hvilket vi har valgt at beskrive som "størstedelen". "Omtrent halvdelen" er heller ikke et dårligt bud. Vi har absolut intet ønske om at overdrive vores undersøgelse, og derfor lægger vi selvfølgelig også tal og metode åbent frem for vores læsere. Jeg er glad for, at du trods alt er enig i historiens relevans og synes, at det er interessant læsning. Tak for dit input. Mvh Astrid, journalist på Kommunen.

Astrid Skov Andersen, 18. apr 2017


Spændende artikel! Meeen... Hvis man spørger 1.060 mennesker om noget, får 427 svar og konkluderer, at 53 % af respondenterne svarer til størstedelen af populationen, så er man galt på den. Undersøgelsens usikkerhed med et konfidensinterval på 95 procent er 3,67 %. Det vil sige, at det godt kan være, at det er helt ned til 49,23 % af populationen, der er forargede. Og dermed ikke størstedelen. Så underrubrikkens konklusion på undersøgelsen holder efter min bedste overbevisning ikke. Hvilket er ærgerligt, for historien bliver ikke synderlig ringere af, at det ikke er "størstedelen" men 'bare' "omtrent halvdelen". Det er stadig mange, synes jeg, der har en opsigtsvækkende opfattelse af, hvordan lokalpolitik fungerer.

Jon Kirketerp Jørgensen, 18. apr 2017


Hej Michael. Tak for din kommentar. Det er bestemt ikke forbeholdt nyvalgte at undre sig, men i denne omgang er det de nyvalgte ved KV13, som vi har zoomet ind på. I næste avis vil vi behandle de nyvalgtes oplevelser af arbejdsmængde, arbejdspres og familieliv som byrådsmedlem. Der vil helt sikkert også være erfarne byrødder, der kan genkende sig selv i det tema. Mvh Astrid, journalist på Kommunen

Astrid Skov Andersen, 18. apr 2017


Man behøver ikke være nyvalgt for at undre sig ! Det har i stor grad noget med menneskelig adfærd at gøre, og hvem man spiller godt sammen med, der er afgørende for et rummeligt indholdsrigt politisk rum hvor der kan meningsudvekselses. Er det rum ikke tilstede er det vanskeligt at forstå hoved og hale

Michael Krautwald, 17. apr 2017


Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57