Kommunen.dk
MENU
– Borgerne afgiver deres stemme og forventer, at det er den vægt og de holdninger, partiet har, der bliver afgørende for, hvem der danner flertal. I det lys er det et demokratisk problem, hvis spillet om magten i kommuner bliver afgjort af handler med poster, der giver store vederlag, siger Jacob Torfing, der er kommunalforsker på Roskilde Universitet.
Foto: Peter Klint / Polfoto
– Borgerne afgiver deres stemme og forventer, at det er den vægt og de holdninger, partiet har, der bliver afgørende for, hvem der danner flertal. I det lys er det et demokratisk problem, hvis spillet om magten i kommuner bliver afgjort af handler med poster, der giver store vederlag, siger Jacob Torfing, der er kommunalforsker på Roskilde Universitet. Foto: Peter Klint / Polfoto

Nyvalgte byrødder forarges over valgnattens studehandler

Nyvalgte byrødder forarges over valgnattens studehandler

Vederlagstunge poster spiller en for stor rolle i den politiske forhandling efter et kommunalvalg. Det mener størstedelen af de nyvalgte byrødder. Men måske er de nye bare naive og idealistiske, lyder det fra forsker.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Når kommunalbestyrelserne efter valget til efteråret skal indrette sig og lave en konstitueringsaftale, starter et politisk spil, hvor indflydelse, alliancer og 'ben' afgør, hvem der ender på hvilke poster. Politisk opbakning kan købes for lovning om en bestemt post, hvor der følger indflydelse og et vederlag med. Som nyvalgt byrådsmedlem kan det være en overvældende proces at være vidne til. I en rundspørge blandt de nyvalgte byrådsmedlemmer ved KV13 svarer 53 procent, at 'vederlag i for høj grad var afgørende for, hvem der fik hvilke poster i forbindelse med konstitueringen'. Èn af dem er Lasse Egelund fra Enhedslisten i Vejle, der blev valgt ind for første gang i 2013.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.