Politik fra rødderne
Christian Aziz, der selv er halvegypter, gennemgår det arabiske alfabet med Rose, som næsten kan komme igennem det uden hjælp. ”De bliver præsenteret for en masse fonemer og lyde, og så snakker vi om, hvordan det hænger sammen på dansk.” Foto: Pelle Rink

Modersmålsundervisning er et tilbud for de heldige få

Færre end hver 6. kommune tilbyder gratis modersmåls-undervisning til børn, der har rødder udenfor Europa, selvom eksperter peger på, at det gavner børnenes læring. Danmarks Lærerforening vil have øre-mærket midler til området, men ministeren afventer bedre dokumentation. 

 integration

Af Søren Engelbrecht | [email protected]

Det arabiske alfabet står på tavlen i et lille klasselokale på Enghavegård Skole i Gladsaxe, hvor 8-årige Rose og Amelie og 7-årige Anas sidder med hoved og blyant begravet i et øvehæfte. Klokken har passeret 14, og selvom klassekammeraterne allerede har skiftet skolebøgerne ud med fodbolde og iPads, bliver de siddende, for det er nu, de kan blive klogere på deres modersmål.

Men ikke alle er så heldige. Gladsaxe Kommune har selv valgt at afsætte midler til den ekstra undervisning, og en undersøgelse foretaget af Kommunen viser, at det kun er 15 ud af de 83 kommuner, som enten har svaret eller angivet det på deres hjemmeside, der tilbyder det – gratis eller mod betaling. Det er på trods af, at en svensk og tre danske eksperter, Kommunen har talt med, peger på, at modersmålsundervisning er den bedste vej frem for børn, hvor forældrene har et andet modersmål end dansk. Når det sprog, som tales hjemme i stuen, sidder på rygraden, bliver det nemmere at tilføje et nyt sprog, og den kognitive indlæring fungerer bedre.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Børn & unge


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57