Politik fra rødderne

Fra 7.000 kroner til 24.000 kroner. Så meget svinger gennemsnitsindkomsten alt efter, om man bor i den grønlandske udkant eller i storbyen Nuuk – en forskel, der blandt andet er med til at skabe pres for en større udligning. 
Foto: Peter Klint / Polfoto
Fra 7.000 kroner til 24.000 kroner. Så meget svinger gennemsnitsindkomsten alt efter, om man bor i den grønlandske udkant eller i storbyen Nuuk – en forskel, der blandt andet er med til at skabe pres for en større udligning.  Foto: Peter Klint / Polfoto

Megakommuner står for fald efter valg

Politikerne på tværs af partierne i Grønland mener, at eksperi­men­tet med blot fire gigantiske kommuner er slået fejl. Forskellene mellem byerne og de afsides bygder er så enorme, at en ny strukturreform kan blive et hedt tema i regeringsforhand­lingerne efter det dramatiske landstingsvalg.

 strukturreform

Af Lars Trier Mogensen | [email protected]

Afstanden mellem de dansktalende rødder med omvendte kasketter og tynde gummisko i sneen, der dasker rundt omkring Brugsen i i det centrale Nuuk, og de ældre grønlandsktalende fiskere oppe i Ittoqqortoormiit, er mere end mental: I fugleflugtslinje er der 1.437 kilometer mellem de to verdener, som ligger i samme kommune, Sermersooq, hvor en flybillet imellem de to byer koster mere end at flyve fra København til Bangkok. Det er derfor ikke et mysterium, at de nu fem år gamle megakommuner har haft svært ved at rodfæste sig hos lokalbefolkningerne.

Byrådspolitik er blevet storpolitik i Grønland. Spændingerne mellem de fattige små bygder og den langt rigere hovedstad Nuuk har vokset sig så stærke og efterhånden forbitrede, at en ny udligningsordning nu er blevet én af de varmeste kartofler i grønlandsk politik. Efter drømmene om et lukrativt råstofeventyr har fortonet sig i horisonten, er det i stedet hverdagsøkonomien, som spiller den altafgørende rolle i grønlandsk politik.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57