Kommunen.dk
MENU

Magistratsstyret overlever – lidt endnu

Regeringen har udsat den bebudede reform af storbyernes styre. Regeringspartierne har svært ved at blive enige.

Magistratsstyret overlever – lidt endnu

Regeringen har udsat den bebudede reform af storbyernes styre. Regeringspartierne har svært ved at blive enige.

Borgmestrene i København, Aarhus, Odense og Aalborg må fortsat leve med et bystyre baseret på såkaldte magistrater eller mellemformer. I hvert fald en rum tid endnu. Regeringen har nemlig udskudt sit udkast til en reform af storbyernes styreform. Den vil nu tidligst blive præsenteret til efteråret. 

Kommunen erfarer, at udsættelsen blandt andet skyldes, at Socialdemokraterne har holdt stædigt på en model, som hverken Radikale eller SF kan støtte op om. Det vil indenrigsminister Margrethe Vestager (R) dog ikke bekræfte.

”Der er forskellige balancer, der skal holdes. Ikke kun i forhold til at få flertalsstyre, men også for at sikre mindretallets muligheder. Så der er en række ting, som skal på plads, før vi vil drøfte det med oppositionen.

Almindelig travlhed har så gjort, at det har vi bare ikke nået,” siger Margrethe Vestager.

Socialdemokraterne – særligt Københavns overborgmester, Frank Jensen – har ønsket, at flertalsstyret skulle følges ad med en samling af forvaltningerne i en traditionel ’enhedsforvaltning’ under borgmesteren.

Men det har ikke den store opbakning i de øvrige regeringspartier, som på den måde ville skulle vinke farvel til vigtige borgmesterposter i København.

”En ren enhedsforvaltning er noget, som vi er meget skeptiske over for. Vi mener netop ikke, at den vil leve op til de kriterier om mindretalsbeskyttelse og om politisk og økonomisk bistand,” siger SF’s kommunalordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Åben for kompromis

Hun mener, at SF lokalt har vist en høj grad af kompromisvilje, som ikke modsvares på den anden side af forhandlingsbordet.

”Jeg synes, at de har vist vilje til at finde nogle modeller, man kan arbejde ud fra. Og for at vi kan komme videre, må alle rykke sig lidt fra deres udgangspunkt,” siger Lisbeth Bech Poulsen.

Det er Frank Jensen også indstillet på nu. Han har dog ikke mistet modet, bare fordi reformen er udskudt, og fastholder stadig, at en enhedsforvaltning vil være det, der giver de største effektiviseringsgevinster. Men modellen står til diskussion.

”Jeg er meget åben over for, at diskutere forskellige muligheder for, hvordan vi kan indfri det, der står i regeringsgrundlaget. Og jeg kan sagtens se, at modellen med kun én borgmester, der har ansvaret for hele administrationen, kan bredes ud til, at flertalspartierne har ansvaret for en fælles administration,” siger Frank Jensen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR