Karsten Nielsen (DF) forklarer, hvordan første uge med restriktioner og nedlukning gik. Han har været borgmester på Læsø siden 2017.
Karsten Nielsen (DF) forklarer, hvordan første uge med restriktioner og nedlukning gik. Han har været borgmester på Læsø siden 2017.
Hans Ravn, Ritzau Scanpix

Læsøs borgmester: Ingen skal have ondt af os i forhold til de andre seks kommuner

Syv nordjyske kommuner er lukket af fra resten af Danmark. Her fortæller Læsøs borgmester Karsten Nielsen (DF) om, hvad der skete i første uge af nedlukningen af det lille ø-samfund.

nordjylland i karantæne

Af Christian Olesen | [email protected]

Karsten Nielsen fortæller:

“Normalt får vi ikke så mange gæster på Læsø i november måned. Men det her er lige i underkanten.

Vi er jo kun 1.800 mennesker herover og lever primært af gæsterne. Vi har også lidt fiskeri, landbrug og mink. Eller nok ingen mink længere. Så vi har jo faktisk kun været dem, vi er til daglig brug herovre. Vores forretninger og virksomheder har manglet kunder, for normalt der er altid folk i sommerhusene."

Indefra det lukkede Nordjylland

7. november blev 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner bedt om så vidt muligt at blive hjemme. De skulle arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Det meste af Nordjylland blev ”lukket land”. I weekenden blev restriktionerne delvist lempet.Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser inde fra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk.

I fredags fortalte Karsten Nielsen om sin første uge på det lukkede Læsø. Vi taler med ham igen på fredag.

"Jeg har haft en hulens masse interviews med medierne omkring, hvad nedlukningen betød for Læsø. Vi fik ry for, at vi nok var den mest isolerede af alle de her syv kommuner. Det er vi jo sådan set også fysisk qua det her med, at vi skal med færgen. Så det kan man måske godt sige. Men altså, så slemt har det ikke været.

Det der med kommunegrænserne er jo klart defineret her, for der er vand hele vejen rundt. Og vi har ikke særligt mange pendlere, som skal vurderes på, om de må komme over med færgen.

Brændte mink

Vi har seks minkfarmere, hvoraf de fire var smittede. Jeg talte med dem og med deres formand. De to, der ikke var smittede, lå sådan set inden for den der sikkerhedszone på syv-otte kilometer. Så de var dømt til at pelses ned. 

Farmerne tog en fælles belustning om, at folkesundheden tæller. Så de var indstillede på at pelse ned hurtigt. De første blev færdige dagen efter Mette Frederiksens pressemøde, hvor hun lukkede de syv kommuner.

Heldigvis slap vi for at sende de døde mink med over færgen. Det var vi nu heller ikke meget for. Sådan noget skal ske under særlige forhold og om natten. Vi har fået et mobilt forbrændingsanlæg herover, og der blev sendt et par medarbejdere med, som sørger for, at der langsomt men sikkert kommer styr på de der mink.

Men vi er nervøse for, at vi syv kommuner får et hak i vores image. Vi har dejlig natur heroppe og mange solskinstimer, og det sagde vi til Mette Frederiksen, da alle os borgmestre sidst talte med hende. Vi så gerne, man gjorde en indsats for at genoprette vores positive ry. Ikke bare på Læsø, men i alle syv kommuner.

Det var nu mest før, hun blev statsminister, hun var flittig til at komme til Læsø.

Godt mod

Jeg er egentlig tryg og glad ved, at det er Nordjylland, der har det ansvar at få styr på den her cluster-5 mink virus. Det skal vi nok klare heroppe.  Jeg fornemmer, at læsøboerne også accepterer det.

Jeg håber, der kommer mere dråbevis oplukning her de kommende uger. Det vil være dejligt, hvis vi kunne åbne fuldstændig om en uge eller to, og at cluster-5 version af coronavirus er forsvundet fra jordens overflade.

Selvom vi er så få, så føler vi, vi har et godt renomme derover på Christiansborg. Vi føler os godt behandlet i lockdown herovre.

Det er jo historie det her, vi står i. Vi er ved godt mod. Ingen skal have ondt af os i forhold til de andre seks kommuner. Vi klarer det her. Det skal vi nok.”

Kommunen.dk talte med Karsten Nielsen i fredags.Siden er grænserne mellem de nordjyske kommuner åbnet igen. Nordjylland er stadig stort set lukket fra resten af Danmark.Ifølge avisen Nordjyske bliver restriktionerne i de norjyske kommuner helt ophævet i løbet af weekenden.

Demokrati

Land & by

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet