Borgmester Ulla Vestergaard (S) oplever, at borgere og virksomheder i Thisted Kommune har rejst sig oven på de første udmeldinger om skærpede corona-restriktioner.
Borgmester Ulla Vestergaard (S) oplever, at borgere og virksomheder i Thisted Kommune har rejst sig oven på de første udmeldinger om skærpede corona-restriktioner.
Jens Kr. Vangsgaard

"Vi får en ordentlig en på godaw’en"

Efter nogle dage er borgere og virksomheder i Thisted kommet sig over det granatchok, som de omfattende restriktioner udløste. Borgmester Ulla Vestergaard (S) oplever, at de fleste forsøger at få hverdagen til at fungere.

nordjylland i karantæne

Af Bruno Ingemann | [email protected]

7. november blev 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner bedt om så vidt muligt at blive hjemme: Arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Kort sagt blev det meste af Nordjylland ”lukket land”, selvom restriktionerne blev delvis lempet i weekenden.

Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser indefra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk

Ulla Vestergaard (S), borgmesteren i Thisted, husker tilbage til torsdag den 5. november, da hun sammen med de seks andre borgmestre holdt et onlinemøde med statsministeren og sundhedsmyndighederne om de forestående restriktioner:

”Vi får meldingen om, at det bliver ret ekstraordinært i Nordjylland, for her er udfordringerne større end i resten af landet på grund af minkene, som er en voldsom smittekilde. På det tidspunkt er papiret vådt, de er ikke færdige, og de ridser restriktioner op, som de vil offentliggøre sidst på dagen på et pressemøde.

Der opstår en dyb, dyb frustration, som et granatchok. Jeg kigger ud ad vinduet, vejret ser normalt ud, og alting er, som det plejer.

Der opstår en dyb, dyb frustration, som et granatchok. Jeg kigger ud ad vinduet, vejret ser normalt ud, og alting er, som det plejer, men vi lever i en tid, hvor vi nu ikke kan leve med de restriktioner, vi har vænnet os til. Men jeg går ikke ud og siger andet end, at vi har fået forelagt de her ting, ikke noget om, hvad de går ud. Vores rolle som politikere er at samle trådene og ikke skubbe til uro.

Håbløst

Min telefon ringer 20-30 gange i løbet det første døgn, og så har jeg ikke engang talt mails med. Det er næsten håbløst. Borgerne er utrygge, virksomhederne ved ikke, hvad de skal gøre, de vil gerne vise samfundssind, men de har også en virksomhed, der skal fungere.

Fredagen går med alle typer møder, på Skype og Teams og telefon, vi koordinerer: hvem tager sig af hvad. Vi er dem som lokalbefolkningen først går til, men rigtig mange af de her ting, de spørger om, kan vi ikke svare på. Det handler om at lytte og bringe deres spørgsmål videre til regeringen, som har udstukket restriktionerne, og det gør vi gennem KL.

En på godaw’en

Fredag har jeg Teams-møde med det lokale erhvervsliv, og frustrationerne er store. Tirsdag har vi igen møde, men der har jeg en oplevelse af, at erhvervslivet og de fleste borgere har taget det til sig og prøver at finde veje i de her restriktioner, så man kan efterleve de kraftige opfordringer og få hverdagen til at fungere, så virksomhederne ikke går konkurs.

Jeg ser sådan på det, at vi er som væltepeter: Vi får en ordentlig en på godaw’en, men så kommer vi op igen og nyorienterer os.

Så kommer den her fodfejl, det er så træls, at sådan noget sker. Det giver anledning til, at fokus flytter sig til noget politisk fnidder fnadder i stedet for at afklare det med minkavlerne. Det er ikke okay, at de skal slå deres dyr ned uden at vide, hvordan deres eksistensgrundlag ser ud i fremtiden. Jeg appellerer til: Vil I ikke nok sørge for, at det her kommer på plads. Jeg går ud i medierne og prøver at få det her med som en appel. Regeringen har været interesseret rigtig længe, men der skal to til tango.

Jeg deler rigtig meget på Facebook, det går meget af min tid med, og der kan jeg godt mærke, at nu har vi brug for at få åbnet restriktionerne. Vi har slået minkene ned, så smitten er væk på den del, og nu massetester vi, og hvis vi så ikke er anderledes med smitte end resten af landet, så må der åbnes for restriktionerne før tid.”

 

Demokrati

Land & by

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet