Borgmester Arne Boelt (S), Hjørring Kommune, er helt enig i beslutningen om at aflive alle mink.
Borgmester Arne Boelt (S), Hjørring Kommune, er helt enig i beslutningen om at aflive alle mink.
Hjørring Kommune

"I går havde vi to smittede. Det beviser bare, at det her hjælper"

Borgmesteren i Hjørring er helt enig i beslutningen om at aflive alle mink. Mindst halvdelen af alle corona-smittede i kommunen har fået en mink-variant af virus.

nordjylland i karantæne

Af Bruno Ingemann | [email protected]

7. november blev 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner bedt om så vidt muligt at blive hjemme: Arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Kort sagt blev det meste af Nordjylland ”lukket land”, selvom restriktionerne blev delvis lempet i weekenden.

Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser inde fra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk

Borgmesteren i Hjørring er helt enig i, at alle mink skal aflives. Det fortæller Arne Boelt (S) her i sit tilbageblik på den første uge med de særlige restriktioner for de syv nordjyske kommuner:

”Fredag koncentrerer jeg mest om at tage telefonen, ikke så meget om vores egen kommune. Jeg besluttede, at jeg ikke skulle være med i vores egen krisestab. Det hænger sammen med min baggrund: Jeg har været i Falck i 28 år som beredskabsmand, og derfra ved jeg, hvad det betyder at træde et skridt tilbage og et skridt op. Alt det, du har lavet som topleder, skal du ikke lave, du skal kun lave det, der er vigtigt.

  Vi hejste flaget onsdag, jeg beordrede det hejst. Mange borgere kiggede i almanakken: Hvorfor flager vi? Fordi vi havde nul smittede i onsdags.

Jeg brugte fredag til at snakke med erhvervslivet, og det kom os til gode. Jeg sagde: Kig nu frem, som hvis I var et beredskab. Hvad er jeres største risiko mandag, når I ingenting må? Står jeres gravemaskine i Aalborg, og skal I bruge den i Hjørring, så skal den flyttes i dag.

Det er der rigtig mange af vores virksomheder, der har taget til sig og rost mig for: Hold kæft, hvor var det godt råd.

Jeg blev ringet op af mange tømrermestre, jeg er selv udlært tømrer, så jeg ved, at de har byttet medarbejdere, for håndværkere flytter gerne for fem kroner mere i timen. Så til dem sagde jeg: Hvor mange har du af dem i din egen kommune, og hvor meget arbejde har du i egen kommune? Har du nogen tidligere ansatte, som nu er ved en anden mester, og som du ikke er træt af, så bytter I.

Det er min fornemmelse, at det er der faktisk 15-20 firmaer i Hjørring, som har gjort. Så jeg har ikke haft mange henvendelser fra erhvervslivet om det her med kommunegrænser.

Helt enig

Jeg har hele tiden haft været enig, og min befolkning har været enig i, at minkene skal aflives. Vi har haft de her problemer med mink siden den 17. juni. Der får vi et plejecenter nedlagt med 33 hjemsendte ansatte og 11 beboere med smitte. Vi røg på alle landets forsider og måtte lukke alt, vi havde. Det har vi ikke været ude af siden. Vi havde en lille periode på 14 dage, hvor vi var åben, så røg vi lige direkte ’smask-Margrethe’ tilbage. De andre brokker sig over, at de ikke kan komme over kommunegrænsen, på vores plejehjem kan de ikke komme over dørtrinet.

Der har ikke været nogen ved os, der har råbt vildt højt, for det skal lykkes.

Vi hejste flaget onsdag, jeg beordrede det hejst. Mange borgere kiggede i almanakken: Hvorfor flager vi? Fordi vi havde nul smittede i onsdags. Jeg kan ikke huske, hvornår vi har været i den situation sidst. Jeg ringede til min sekretær og sagde: Gitte, det er godt nok sjældent, jeg kommer med et dekret, men det gør jeg nu: Flaget skal op, det er en stående ordre, det skal op nu.

Det hjælper

I går havde vi to smittede, det beviser jo bare, at det her hjælper.

Vi har smitteudbrud på plejecentret i Vrå, det har kostet fem menneskeliv. Det værste, vi har haft, er i Sindal, også fem døde. Det har virkelig haft en høj pris.

Når folk kritiserer beslutningen om at aflive mink, har jeg har taget kampen også på Facebook: De her mink skal aflives. Minkavlere har sagt, at jeg er udenfor pædagogisk rækkevidde, at jeg er åndssvag, ih, du milde hvad jeg har hørt.

Sandheden er jo, at da vi har møde med erhvervsminister Simon Kollerup og toppen af Dansk Industri og Brian Mikkelsen fra  Dansk Erhverv og fagforeningsbosserne, da er det jo ikke bare Simon Kollerup, der er fuldstændig enighed: Det her skal I gøre for Danmarks skyld for Danmarks anseelse. De var pisserædde for, at det skulle koste på vores anseelse på vores fødevarer ude i verden.

Det, jeg frygter mest i Hjørring Kommune, er, at noget over 50 pct. af dem, der er smittet og har været smittet, er med en mutation fra en mink.

Jeg har en medarbejder, der er smittet to gange og med to forskellige stammer fra mink. Hun kører i et forløb, du ikke forestiller dig, hun går til den ene kontrol efter den anden.”

Organisation & ledelse

Social & sundhed

Tema: Nordjylland i nedlukning

Tilmeld dig nyhedsbrevet