Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) fortæller, hvordan den første uge gik under nedlukningen. Siden Kommunen.dk talte med ham, er Nordjylland genåbnet.
Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade (V) fortæller, hvordan den første uge gik under nedlukningen. Siden Kommunen.dk talte med ham, er Nordjylland genåbnet.
Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Jammerbugts borgmester: Regeringen besluttede nedlukningen, så må de stå på mål for den

Nordjylland åbner igen til stor glæde for mange. Her fortæller borgmester Mogens Gade(V), hvordan han oplevede de første dage efter nedlukningen i Jammerbugt Kommune.

nordjylland i karantæne

Af Christian Olesen | [email protected]

Mogens Gade (V) fortæller:

“Det gav et chok i mig, da det blev meldt ud den onsdag på direkte tv, at nu skulle minkavlernes livsværk væk.

Rigtig mange mennesker gik i håbet om, at der kunne findes en løsning på det her. Men lige pludselig blev det en menneskelig og økonomisk tragedie. Så det var en forfærdelig dag. Vi led som kommune.

Pelsdyravl er i vores DNA, og vi har forholdsvis mange pelsdyravlere. Eller vi havde i hvert fald. 73 tror jeg. Igennem årtier har menensker og mink kunnet leve i samhørighed, og det blev ovenikøbet en del af vores identitet.

Statsministeren sagde jo om onsdagen, at der var også noget mere i vente til Nordjylland. Og jeg skal love for, at vi fik syn for sagen. Vi syv nordjyske kommuner skulle lukkes særligt ned.

Inden hendes pressemøde fik vi en ustruktureret gennemgang af, hvad der ventede os. Og så trak det ud. Pressemødet blev flyttet til om aftenen.

Meldingen om nedlukningen var træls. Og dagene efter gik det slag i slag.

Da Nordjylland lukkede

5. november blev 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner bedt om så vidt muligt at blive hjemme. De skulle arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Det meste af Nordjylland blev ”lukket land”. Nu bliver restriktionerne ophævet til stor glæde for norjyderne.

I weekenden rettede mange bekymrede minkavlere henvendelse til mig. Og medierne fyldte meget. Jeg skrev på Facebook, at jeg ville kæmpe for en ordentlig erstatning til minkavlerne.

Man skyldte avlerne en klar melding. I stedet for den zigzagkurs der kørte. Det ene øjeblik skulle de lukke helt ned, og så kunne avlsdyrene måske overleve, og så ikke alligevel. De minkavler er under umenneskeligt pres.

Når man skulle lukke kommunegrænserne, kunne man godt se, det ville gå galt. Vi er ét samlet arbejdsområde heroppe, og der er nok ingen, der pendler mere. Så anbefalingen om at blive i sin egen kommune, var dømt til at gå galt.

Erhvervslivet led særligt. Og dilemmaet med en anbefaling om, at man skulle vise samfundssind og blive hjemme stod i kontrast til at lade sin virksomhed gå til.

Vi mødte utallige mennesker, som var i tvivl om, hvad de måtte, og hvad de skulle, og hvad de ikke måtte. Og vi fik mails og telefonopringninger en masse. Vi var travlt optaget hele den første uge.

Vi gør, hvad vi får besked på og overholder retningslinjerne. Men det er regeringen, der har belsuttet det, og det er dem, der må stå på mål for nedlukningen. Ikke os.

Jeg mener stadig, der er gejst i Jammerbugt Kommune. Men jeg møder flere og flere mennesker, der såede tvivl om det, vi var i gang med. Det er jo naturligt nok. Der har været en utrolig autoritetstro igennem hele fasen. Men på det seneste mærker man, at nu har vi brug for yderligere dokumentation for, hvorfor det lige er os, der skal lukkes ned.

Kommunen.dk talte med Per Bach Laursen (V) i fredags. I løbet af de kommende dage bliver samtlige restriktioner i de syv nordjyske kommuner ophævet.

Demokrati

Land & by

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet