Mikael Klitgaard (V) tager os igennem den første uge under nedlukningen. Fra frustration og bekyrmede borgere til stakkevis af døde mink.
Mikael Klitgaard (V) tager os igennem den første uge under nedlukningen. Fra frustration og bekyrmede borgere til stakkevis af døde mink.
Christian Klindt Sølbeck/, Ritzau Scanpix

Brønderslevs borgmester: Nedlukningen virkede som en hovsa-hovsa løsning

Nordjylland lukkede som følge af faren ved mink og cluster-5 udgaven af coronavirus. Her tager borgmester Mikael Klitgaard (V) os med ind i den første travle uge. Siden vi talte med ham, har Nordjylland fået lov at genåbne.

nordjylland i karantæne

Af Christian Olesen | [email protected]

Mikael Klitgaard (V) fortæller:

"Statsministeren ringede mig op, og vi snakkede inden pressemødet om aftenen. Jeg sagde: “Lov mig nu, du ikke lukker vores erhvervsliv ned. For det er ikke der, smitten kommer.” Men det var der så åbenbart ikke nogen, der hørte efter.

Da jeg torsdag aften hører statsministerens tale, er det ikke nok med, at hun lukker ned. Hun gør det ovenikøbet også fra dagen efter.

Med det samme ringer virksomheder og medarbejdere til mig og spørger, om det nu også er rigtigt, at de ikke skal møde fredag morgen. Jeg blev svar skyldig på mange ting. For hvornår er du kritisk arbejdskraft? Det vidste vi ikke dengang."

Da Nordjylland lukkede

7. november blev 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner bedt om så vidt muligt at blive hjemme. De skulle arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Det meste af Nordjylland blev”lukket land”. I weekenden blev restriktionerne delvist lempet.Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser inde fra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk.

I fredags fortalte Mikael Klitgaard om sin første uge i det lukkede Brønderslev. Vi taler med ham igen på fredag.

"Men det gav en “fantastisk” arbejdsbyrde hele weekenden. Jeg talte med minkavlere, virksomheder og borgere, som havde alskens spørgsmål. Og hvad med dem, der har børn i skolerne og familie på plejehjemmet? Brønderslev Kommune ligger jo lige midt i det hele, og vi er en udpræget pendlerkommune. Jeg aflyste også et bryllup, hvor jeg skulle vie. For det var nogen fra nabokommunen, der skulle komme og blive gift.

Jeg plejer ikke at prale med, at jeg arbejder meget, men jeg har da haft forholdsvist travlt. Og når jeg siger forholdsvis, så er det ment på nordjysk. Vi snakker rigtig mange timer.

Frustrationen vokser

Mandag er der flere som har kritiske arbejdsfunktioner, men som ikke har en bil. De skal med den kollektive trafik, men den er jo lukket ned mellem kommunegrænser. De kan godt tage en Flextaxa, der koster 800 kr. om dagen, det vil sige 17.000 kr. om måneden for at komme ud og passe jobbet på sygehuset eller i en virksomhed med kritisk funktion.

Jeg bruger det meste af mandagen på at få fat i transportminister Benny Engelbrecht (S), og det lykkes, og de retter sig så ind tirsdag, så nogle kan komme med den kollektive trafik.

Vi har også nogle børn, der bor 200 meter fra kommunegrænsen og går i skolen på den anden side. Det er frustrerende, at de ikke må komme over grænsen. Og det ønsker vi at få åbnet, så vi kan træffe det, jeg kalder, fornuftige beslutninger.

Næsten hver morgen holder vi et covid-19 møde med vores fremmeste embedsmænd. Sådan en 11 stykker. Vi gennemgår, hvad der sker på skoler og plejehjem, og hvad sker omkring minkene. 

Jeg bruger meget tid på minkavlernes familier. Og så selvfølgelig alle mine normale opgaver som borgmester. De skal jo stadig passes ved siden af alt det her.

Jeg samler byrådet onsdag aften. Jeg vil gerne have de står bag de kommunale beslutninger, vi træffer. Jeg siger, at de endelig skal sige til, hvis de har noget af sige imod. Her vil jeg da gerne sige til Folketinget, at det kan også være en god idé for dem at sikre et politisk flertal bag sine beslutninger.

Jeg føler, nedlukningen var lidt hovsa-hovsa. Men det skete selvfølgelig for at beskytte mod den her cluster-5 virus fra mink.

Vores virksomheder bløder. Det er rigtigt alvorligt. En stor del af vores arbejdsstyrke bor på den anden side af kommunegrænsen. Så det er vigtigt at få virksomhederne i gang igen, ellers kommer vi bagefter resten af landet.

Jeg bruger meget tid på kommunikation. På Facebook kom der 3.000 spørgsmål i denne uge, som vi har besvaret. 

Men der er begyndt at komme tvivl om, hvor alvorlig cluster-5 er. Nu har vi aflivet alle mink i Brønderslev. Der kan være en enkelt borger, der er smittet med det. Det skal vi selvfølgelig stoppe. Men man behøver måske ikke lukke hele Nordjylland ned.

I foråret forstod vi alle fornuften i nedlukningen. Denne gang har folk ikke kunnet forstå det hele. Når jeg taler med borgerne, bliver det komplicerede samtaler om kritiske funktioner og tvivlsspørgsmål.

Trods alt må man stadig godt bruge sin sunde fornuft. Og vi har haft lave smittetal.

Kommunen.dk talte med Mikael Klitgaard fredag fromiddag. Ifølge avisen Nordjyske bliver restriktionerne i de norjyske kommuner helt ophævet i løbet af weekenden.

Demokrati

Land & by

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet