Lærere investerer i børnearbejde

 Både Lærernes Pension og Pædagogernes Pen sionskasse investerer millioner i virksom heder, der anvender børnear bejde. Efter Kommunens afsløring går fagbosser ind i sagen. 

Pension

Af Redaktionen | [email protected]

 

Trætheden og udmattelsen kunne få pigen til at besvime. Arbejdsdagen talte op mod 14 timer, selv om dåbsattesten kun viste 11 år. Pigen arbejdede stående på en af Wal-Mart Stores fabrikker i Bangladesh, der producerer undertøj. Den amerikanske supermarkedskæde er en af de virksomheder, som Lærernes Pension og Pædagogernes Pensionskasse, PBU, har investeret millioner af kroner i. Det viser en undersøgelse lavet af DanWatch for Kommunen.

For et par år siden blev den 11-årige pige hjulpet væk af The National Labor Committee. Organisationens direktør, Charles Kernaghan, fortæller hendes historie. Han er dybt forarget over, at danske fagbevægelser investerer medlemmernes penge i den stærkt kritiserede virksomhed.

”Det virker helt bizart for mig. Jeg er virkelig chokeret, for det her er så forkert, og det er al det modsatte af international solidaritet,” siger Charles Kernaghan fra den anden side af Atlanten.

En skandale

Forargelsen er han ikke alene om. Kommunen har talt med flere lærere, heriblandt 47-årige Jesper Egelykke Hansen. Han er meget overrasket over, at hans pensionspenge støtter aktiviteter som børnearbejde.

”Jeg synes faktisk, at det er lidt af en skandale, at de ikke er opmærksomme på det. Man bør kun støtte etiske virksomheder,” siger han.

Samlet investerer de to pensionsselskaber 20 millioner kroner i Wal-Mart. Pensionspengene finansierer imidlertid også børnearbejdere på gummiplantager i Liberia. Bridgestone er en af verdens største producenter af dæk. Deres datterselskab, Firestone, er blevet kritiseret af blandt andre FN for at presse deres ansatte på en gummiplantage i Liberia urimeligt meget. Som konsekvens bliver børn inddraget i arbejdet med at slæbe to gange 30 kilo tunge spande fyldt med gummi fastgjort til et åg.

Formand for BUPL Henning Pedersen kalder pensionsselskabets investeringer i børnearbejde for ”fuldstændig uacceptable”. Han er også første næstformand for PBU, og han vil nu sikre sig, at deres engelske investeringsselskab F&C Investments er i dialog med Bridgestone.

”Vi vil bruge strategien med det aktive ejerskab ved at tage kontakt til selskabet og prøve at påvirke dem til at opgive det. Men hvis det ikke batter noget, så trækker vi os selvfølgelig ud af det her. Børnearbejde er en af de ting, som er helt uacceptabelt for os,” siger Henning Pedersen.

Nye procedurer

Anders Bondo Christensen sidder både som formand i Danmarks Lærerforening og i bestyrelsen for Lærernes Pension. Han vil sælge de problematiske investeringer.

”Jeg skal ikke på nogen måde forsvare de her virksomheder, og det er ikke i overensstemmelse med vores etiske grundlag. Derfor skal vi have korrigeret de her investeringer,” siger Anders Bondo Christensen.

I Lærernes Pension har man erkendt, at selskabets strategi med mange investeringsselskaber er uhensigtsmæssig i forhold til at undgå uetiske investeringer. Derfor bliver procedurerne lavet om. Anders Bondo Christensen understreger, at selv en mere gennemsigtig kontrol ikke fuldstændig kan hindre uforsvarlige investeringer som disse fremover. 

Børnearbejde er kun en af flere særdeles tvivlsomme investeringer. Kommunen har undersøgt investeringerne for i alt fem store pensionsselskaber for offentligt ansatte. Store miljøødelæggelser af unikke naturområder i Papua og våbenproduktion til den burmesiske militærjunta er blandt de aktiviteter, der også støttes af kommunalt ansattes pensionspenge. :

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet