København er en af de 34 kommuner i undersøgelsen, der har en klar plan for, hvordan de ældre sikres hjælp, hvis en privat hjemmehjælpervirksomhed pludselig må dreje nøglen om.
Foto: Lærke Posselt / Polfoto
København er en af de 34 kommuner i undersøgelsen, der har en klar plan for, hvordan de ældre sikres hjælp, hvis en privat hjemmehjælpervirksomhed pludselig må dreje nøglen om. Foto: Lærke Posselt / Polfoto

Konkurser plager plejesektoren

Mange kommuner står på bar bund, når et privat plejefirma går konkurs. For mens halvdelen af kommunerne har oplevet en konkurs på området, har kun få en plan for, hvordan de håndterer det.

Undersøgelse

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Private plejefirmaer har siden 2013 måttet underbyde den kommunale pleje af ældre i udbudsrunder. Og det har de gjort. Faktisk i så stor stil, at mindst 40 plejefirmaer er gået konkurs i løbet af de seneste 2 år, hvorved mindst 4.000 borgere er blevet berørt.

Men de kommuner, som bruger de private plejefirmaer, er langt fra forberedte på en eventuel konkurs. Det viser en undersøgelse, Kommunen har lavet blandt landets kommuner.

Af de 71 kommuner, som har svaret på Kommunens undersøgelse, bruger 61 kommuner private udbydere af hjemmepleje, og 36 kommuner har oplevet, at et plejefirma er gået konkurs. Men kun 34 kommuner bekræfter, at de har en beredskabsplan for, hvordan de håndterer en eventuel konkurs. Det på trods af, at rigtig mange kommuner allerede har oplevet konkurser.

Minister kaldt i samråd

På Christiansborg har SF’s sundheds- og ældreordfører Jonas Dahl kaldt sundheds- og ældreminister Sophie Løhde i samråd for at finde ud af, hvordan regeringen vil undgå flere konkurser på området.

- Den her undersøgelse understreger min bekymring over, at man med den udbudsmodel, man bruger i dag, ikke bare kan gå efter det billigst mulige udbud. Konkurserne belaster i sidste ende kommunernes budgetter alt for meget, forklarer Jonas Dahl og fortsætter:

- Enhver kommune med en lille smule respekt for sig selv burde være klar over, at konkurser sker i ældreplejen. Det har vi jo set gang på gang. Og derfor er de nødt til at have en beredskabsplan, så de ved, hvordan de skal handle.

[intense_button hover_brightness="-20" link="http://kommunen.dk/kommuner-paa-bar-bund-i-konkurssager" target="_self" title="her" icon="money"]Læs hele historien og se undersøgelsen her (kræver abonnement) [/intense_button]

 

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet