Politik fra rødderne

Kommunerne sætter skatten som naboerne

Det tyder på, at der bliver skelet en del til dem ved siden af. En ny ana lyse fra AKF peger på, at kommunerne før kommunalreformen var tilbøje lige til at sætte skatteprocenten efter de omkringliggende kommuners. Men det er vigtigt også at kigge på andre forklaringer, mener eksperter.

 forskning

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Måske har borgmestrene rundt om i det danske land fået ondt i nakken af at dreje hovedet efter nabokommunernes gøren og laden. Det peger en ny undersøgelse fra AKF på, at de har. Analysen af kommunernes skatteprocenter fra 1993-2005 viser, at der er en tendens til, at nabokommuner følger hinandens skatteprocenter. Forsker og ph.d. Asmus Leth Olsen, som står bag analysen, fremhæver to mulige forklaringer på, hvorfor nabokommunerne hæver og sænker skatterne i takt.
”For det første er der frygten for, at folk stemmer med fødderne. Politikerne er bange for, at borgerne flytter væk fra kommunen, hvis de ikke er tilfredse med sammenhængen mellem skatte- og serviceniveau,” siger Asmus Leth Olsen, som i undersøgelsen definerer nabokommuner som kommuner, der grænser op til hinanden. Den anden forklaring er, at politikerne frygter borgernes dom ved næste valg:
”Når borgerne skal til stemmeurnerne, så har de ofte ikke så meget information at gøre godt med. Men de fleste har et forhold til, om deres lokale politikere gør det godt i forhold til nabokommunernes,” siger han.

Beskedent spænd

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57