Politik fra rødderne

Kommuner inve sterer i klyngebomber og børnearbejde

Der er rod med etikken, når kommuner investerer i aktier. En gennemgang af de fem største kommunale investorer viser, at borgernes penge investeres i selskaber, som krænker basale menneskerettigheder, ødelægger miljøet og producerer våben, der primært lemlæster og dræber civile. 

 tema: uetiske investeringer

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Børnearbejde på en gummiplantage i Liberia, olieforurening i Ecuadors jungle og fremstilling af atomvåben og klyngebomber. Ikke just noget der normalt forbindes med kommunernes forvaltning af borgernes skattekroner. Men i takt med at flere og flere kommuner vælger at lade pengene i kommunekassen yngle ved at sætte dem i aktier, er fjerne problemstillinger som disse blevet et anliggende for det lokale demokrati.

Når kommuner investerer i aktier, bliver de nemlig ofte medejere af virksomheder, som har et mildest talt anstrengt forhold til etiske hensyn som menneskerettigheder og miljøbeskyttelse. Det viser en gennemgang af investeringerne i de fem kommuner med flest penge sat i aktier, som organisationen DanWatch har foretaget for avisen Kommunen. Af undersøgelsen fremgår det også, at selv om kommunerne har en klart formuleret politik om at tage etiske hensyn i investeringerne, så kniber det gevaldigt med at leve op til forpligtigelserne i praksis.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Andet


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57