Politik fra rødderne

Finansieringen er langt fra på plads ved alle de kommunale projekter, der har fået dispensation til at bygge ud til kysten. Foto: Polfoto / Janus Engel / Arkiv
Finansieringen er langt fra på plads ved alle de kommunale projekter, der har fået dispensation til at bygge ud til kysten. Foto: Polfoto / Janus Engel / Arkiv

Kommunale kystprojekter mangler finansiering

Kun et enkelt af de ti projekter, der har fået dispensation til at bygge ud til kysten, kan sætte navn på en interesseret investor. Urealistisk, at alle realiseres, siger eksperter.

 vandkant

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Arkitekttegningerne strålede, da Erhvervs- og Vækstministeriet 30. oktober offentliggjorde de ti kommuner, der har fået dispensation til at bygge ud til kysten. Men der er risiko for, at drømmene ikke bliver mere end en luftspejling over Astrandsandet. Kun et enkelt af de ti projekter er på nuværende tidspunkt i stand til at sætte navn på en investor, der har givet tilsagn om at poste penge i byggeriet. Et par andre steder har fået positive tilbagemeldinger på tilnærmelser, men langt de fleste steder er man på bar bund, og flere steder er processen med at fastlægge finansieringsmodellen og finde interesserede investorer slet ikke gået i gang. Det viser Kommunens gennemgang af finansieringen af de ti kystprojekter.

“Jeg er simpelthen skeptisk, for jeg har meget svært ved at se, hvor investeringerne skal komme fra, og det bliver svært at få det til at løbe rundt på almindelige markedsmæssige betingelser.”

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Kultur

Land & by

Teknik & miljø

Undersøgelse

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Kommunens gennemgang af investeringslysten i forhold til disse kystnære projekter bekræfter blot, hvad Naturstyrelsen allerede i 2013 havde fundet frem til: at der såmænd var en stribe uudnyttede steder i kystlandskabet langs vestkysten fra grænsen rundt om Skagen til syd for Sæby, hvor der kunne etableres nye turismeprojekter, såsom feriehoteller, lystbådehavne, campingpladser, badelande o.a. Naturstyrelsen udarbejdede endda et kort over de uudnyttede steder. Ikke mindre end 61 steder var og er afsat til etablering af turistprojekter i kystnærhedszonen på denne strækning. Hertil kommer så 20.000 ubebyggede sommerhusgrunde i Danmark som helhed - stort set alle i kystnærhedszonen. Så vi behøver hverken dispensationer eller ændringer af planloven og ophævelse af kystnærhedszonen. Problemet er - som Kommunen har fundet ud af - at der mangler investorer til projekterne. Der er simpelthen ikke tiltro "i markedet" til, at der for alvor kan trækkes flere turister til som følge af projekterne. Som langt hen ad vejen er mere af det samme - det, turisterne i forvejen kan få både her til lands og i udlandet. Det, de ikke kan få i udlandet i samme udstrækning, som her i landet, er den vilde uberørte kystnatur og den åbne adgang til vores kyster med tilhørende strande. Og det er så det, regeringen begynder at sælge ud af med dispensationer og opgør med planlov og fjernelse af kystnærhedszonen og ændringer i kravene til strandbeskyttelseslinjen.

Henning Hyllested, Ordfører for Landdistrikter og Øer, Enhedslisten, 9. dec 2015


Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57