Kommunale beslutningstagere er populære på Folkemødet
Kommunale beslutningstagere er populære på Folkemødet

Hvem er målgruppen for jeres paneldebat? Det spørgsmål har enten jeg eller mine kolleger drøftet med mere end 50 forskellige arrangører på Folkemødet - og svaret er overraskende ofte kommunale beslutningstagere. Derfor spår jeg, at I vil være mere ombejlede på Bornholm end noget andet sted på kloden.
Først og fremmest har flere og flere fået øjnene op for, hvor mange beslutninger der bliver truffet i kommunerne. Debatten om omprioriteringsbidraget har om ikke andet medvirket til at tydeliggøre, hvor stor betydning kommunerne har for den samlede offentlig sektor. Og samtidig virker de 98 kommuner som en overskuelig målgruppe, man kan kommunikere samlet til. Folkemødet bliver også set som en enkel kommunikationskanal til kommunalpolitikerne - frem for 1 til 1-møder ude i landets 98 kommuner.
På den anden side handler interessen for de kommunale beslutningstagere også om arrangørerne selv og deres baglande. Folkemødet giver nemlig mulighed for, at hovedkontoret kan tale direkte til politikere og embedsmænd i kommunerne - udenom fagbevægelsens uforudsigelige kredsformænd eller NGO’ernes medlemsdrevne lokalafdelinger. Det giver et mere entydigt budskab direkte fra organisationen til kommunalpolitikeren.
Sidst, men ikke mindst handler interessen om at give legitimitet til selve Folkemødet som demokratisk og politisk festival. Der er kun 179 folketingspolitikere at være i dialog med, og langtfra alle er på Bornholm. Så der er rift om alle deltagere, der bare er i nærheden af at være beslutningstager eller politisk meningsdanner.
Vær synlige
Det betyder ikke, at I kan hvile på laurbærrene. Hvis I, kommunerne, skal have noget ud af Folkemødet, skal I selv være aktive og opsøge dialogen. For Folkemødet kan være en unik mulighed for at få ny viden og perspektiver på de kommunale udfordringer – og der kan endda opnås en form for samskabelse og fælles idéudvikling med de mange organisationer, virksomheder, medier og myndigheder, som gerne vil i dialog med jer. Samtidig er Folkemødet jeres mulighed for at fortælle andre meningsdannere om de udfordringer, som kommunerne står overfor, og dermed opnå en større forståelse for kommunerne i lovgivningsprocessen og den offentlige debat. Men det kræver lidt af jer selv.
For det første skal I være synlige. Det kan I ændre meget nemt. Organisationerne på Folkemødet går i kampagne-T-shirts med årets politiske budskab, men mindre kan også gøre det. I kan blive synlige med muleposer, vindjakker, eller hvad I nu har liggende med kommunens logo; eller bare helt enkelt et navneskilt med kommunens logo, rolle og navn.
For det andet skal I deltage aktivt i debatten. De mest offensive kommuner, for eksempel Odense, har desuden på forhånd opsøgt arrangørerne for at få kommunens politikere med i paneldebatter, hvor de kan løfte kommunens mærkesager. Deres indsats kommer alle kommuner til gode. Og KL gør også et stort stykke arbejde med at sikre bestyrelsens deltagelse i debatter. For jer, der ikke er med i et panel, gælder det om at give sig til kende og tale med arrangørerne af debatterne før og efter debatten - eller endnu bedre - stille spørgsmål og deltage i debatten undervejs fra første række eller via sociale medier.
For det tredje gælder det om at prioritere tiden. Der er rigtig mange - faktisk uoverskueligt mange - arrangementer, som er relevante og interessante for arbejdet i kommunerne. Og hvis ikke I vil ende med at blive indfanget af en debat om noget helt femte eller stå og hænge ved partiledertalerne, så kræver det planlægning hjemmefra. Særlig hvis I har en forventning om at følges med andre fra jeres kommune eller parti. Så brug Folkemødets elektroniske program via app eller hjemmeside eller bed forvaltningen sammensætte et program til jer. Der er gode søgemuligheder, og der er med garanti et arrangement om det emne, I interesserer jer for i lige netop jeres kommune.
For det fjerde har I en forpligtelse til at dele viden med de mange kommunale beslutningstagere, der ikke skal til Bornholm. Arrangørerne og I derovre kan prøve at engagere dem derhjemme med livetweets fra debatterne. Efter min mening kan Folkemødet - brugt rigtigt - give langt mere ny viden og inspiration end de lidt ensformige KL-arrangementer.
Jeg vil derfor opfordre jer til at tage et kig på Folkemødets program, også selvom I ikke skal afsted i 2016. Det faglige niveau er højt og kan snildt matche de konferencer og seminarer, vi er vant til. På Bornholm kan I ovenikøbet sammensætte et program, der kan dække flere af de kommunale forvaltningsområder på en gang, og I kan komme direkte i dialog med både NGO’er, virksomheder og fagforeninger. Det giver flere nye associationer og ideer.
Og en ting er i hvert fald sikkert: I vil blive taget godt imod af arrangørerne. De kommunale beslutningstagere er Folkemødets most wanted-målgruppe. Og personligt har jeg ikke sendt nogen på Folkemødet endnu, som har fortrudt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.