Kommunen.dk
MENU

Høegh: Økonomien bliver den helt store ledetråd

Høegh: Økonomien bliver den helt store ledetråd

Venstres miljøordfører og forhenværende minister Henrik Høegh svarer på fem spørgsmål om affaldshåndteringen i Danmark – nu og i fremtiden

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Forbrænding kontra genanvendelse: Ser du det som et spørgsmål om ’enten eller’ eller ’både og’?
I rigtig, rigtig mange år bliver det et både og. Jeg er enig i, at vi skal se på genbrug og ressourceanvendelse og ressourceudnyttelse, men vi skal starte med de ressourcer, som vi lige nu kan se, der er mangel på, som for eksempel fosfor.
Der er selvfølgelig ressourcer, som vi af miljømæssige årsager og dels også ressourcemæssigt gerne vil have samlet ind, som fx glas og flasker, og så vil det udvikle sig derfra. Alle enige i, at den verden med øget velfærd, som vi lever i, har brug for alle de ressourcer, vi har på jorden.
Jeg hører til dem, der siger, at det er økonomien, der viser vejen i forhold til, hvornår vi skal begynde at sortere de enkelte ressourcer fra og genanvende dem. Vi kommer ikke uden om, at et økonomisk incitament er bærende for mange ting.
Jeg udelukker ikke, at der kan være andre ressourcer, hvor det er nødvendigt, at vi også begynder, inden økonomien er der. Men økonomien bliver den helt store ledetråd.
Vi har jo før set, at man har bedt husejere om at sortere affald, men der var ikke økonomi i at holde det separat, så det røg i den samme skraldebil det hele. Og sådan noget skal vi i hvert fald ikke gentage, for det er ikke motiverende for nogen. 

Borgernes rolle i affaldshåndteringen: Skal alle husstande i Danmark fremover udsortere den organiske fraktion?

Det er svært at give et fuldstændigt klart billede af. Der vil jeg jo godt se et oplæg fra de involverede parter, der har meget forstand på det. Jeg tror, at vi som almindelige borgere i løbet af få år vil sortere vores affald mere, end vi gør i dag. Vi er jo vant til sortere i mange forskellige containere på genbrugspladserne, men i forhold til vores husaffald er vi ikke vant til at sortere.  Men der er ingen grund til at vænne borgerne til det her, hvis der ikke er økonomi i at holde det separat videre frem. Så det skal være i et forløb og en hastighed, hvor det hænger sammen, for ellers er det jo som nævnt ikke så motiverende.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.