Kommunen.dk
MENU

Fem veje til varmere arbejdsvaner i en kold tid

Fysioterapeut Lone Østergaard giver tips til at booste blodcirkulationen i energikrisens nedkølede kontormiljøer.

Fem veje til varmere arbejdsvaner i en kold tid

Fysioterapeut Lone Østergaard giver tips til at booste blodcirkulationen i energikrisens nedkølede kontormiljøer.
Det koster på produktiviteten at fryse på arbejde. Temperaturer på 18-19 grader kalder på nye vaner, skriver forfatter, fysioterapeut og foredragsholder Lone Østergaard.
Det koster på produktiviteten at fryse på arbejde. Temperaturer på 18-19 grader kalder på nye vaner, skriver forfatter, fysioterapeut og foredragsholder Lone Østergaard.
Foto: Thomas Værum Olesen/Take-a-Look
15. nov. 2022
Lone Østergaard
LONE ØSTERGAARD
FYSIOTERAPEUT, FORFATTER OG FOREDRAGSHOLDER
I FOREDRAGSVIRKSOMHEDEN MINKROPPAAJOB.DK
Email

Hvis du fryser på kontoret, falder din produktivitet, og du laver flere fejl. Det viser alle undersøgelser om sammenhængen mellem temperatur og produktivitet.

Og når de offentlige kontorer i den kommende vinter skal holde en temperatur på 18-19 grader på arbejdspladsen, vil det helt sikkert føles koldt for mange. 

At fryse forstyrrer

Helt intuitivt ved vi, at jo mere komfortabelt vi har det, des bedre arbejder vi. 

Tænk bare på, hvis du har ondt i hovedet eller ryggen gør ondt. Så har du svært ved at koncentrere dig om andet. Det er det samme, der sker, når vi fryser. Evnen til at fokusere og koncentrere sig falder.

Alan Hedge er professor ved Cornell University og har forsket i arbejdsmiljø, indeklima og ergonomi i årtier. Han har i flere studier påvist et betydeligt fald i produktivitet og en lige så betydelig stigning i fejl ved fald i temperaturen på kontoret. 

Det er individuelt, hvornår og hvor meget folk fryser, og hvor meget det ødelægger koncentrationen. Men at kulde og fokus er to modsatrettede størrelser, og at kulde derfor påvirker produktiviteten, er hævet over enhver tvivl.

Kroppen skal røres i arbejdstiden

I de kommende kolde måneder må danske arbejdspladser altså imødese et fald i produktiviteten. Tid og ressourcer vil gå til spilde. Lad os bruge den tabte tid effektivt på at skabe mere produktivitetsfremmende bevægelse og variation på kontoret. Brug tiden til at få nye vaner til at holde kroppen i gang i løbet dagen. Aktivér musklerne og få gang i blodcirkulationen, så du bedre kan modstå kulden og får mere overskud til dit arbejde.

Husk at det er i løbet af dagen, mens du er på arbejde, at du skal kunne holde varmen. Ikke når du kommer hjem og kan løbe, gå eller tage i fitness. Det er i løbet af dagen, du skal gøre en lille ekstra indsats, hvis det skal have en effekt på produktiviteten. 

Vi slipper ikke helt professor Hedge endnu. Han er nemlig også manden bag 20-8-2 metoden fra Slip Stolen konceptet, som i al sin enkelhed går ud på, at hvis du deler din arbejdsdag op i at sidde i 20 minutter, stå i otte minutter og være aktiv i to minutter, ja, så får du øget blodgennemstrømningen, du får mere energi, bliver bedre til at fokusere og koncentrere dig, OG du får varmen

Altså en relativ lille indsats med et ret stort udbytte.

Fem gode råd:

1. Hold dig i gang fra morgenstunden. Hvis du først er begyndt at fryse, så kan det være svært at genvinde varmen, så det er vigtigt at komme godt fra start. Brug 20-8-2 metoden i din arbejdsdag. Skab variation og hold dig i gang igennem hele dagen.

2. Brug dit bord til stående arbejde. Eller find andre stående afbræk i din dag. Du skal sidde mindre og bevæge dig mere,  simpelthen fordi det giver mere energi. På jobbet og i livet i øvrigt. Har du ikke et hæve-sænkebord, så vær kreativ og find løsninger, der kan gøre det ud for stående afbræk i din dag.

3. Husk at holde aktive pauser og ryste kroppen, gerne i de to aktive minutter hver halve time fra 20-8-2 formlen. For at holde varmen skal pulsen lidt op. Tag trapperne, hop på stedet, aktiver de store og meget effektive muskelgrupper i lår og balder. Al bevægelse tæller. 

4. Få frisk luft i løbet af dagen, også selv om det er koldt. Gå en tur og sving med armene i et kvarters tid. Det kan være fristende at tænke, at når det er koldt, så skal jeg i hvert fald ikke ud,  men det virker lige omvendt. Gå ud og få en dosis dagslys med i købet. Det giver både varmen og mere energi.  

5. Gør møderne mere aktive. De fysiske møder kan holdes stående, eller der kan lægges en aktiv pause eller en kort walk&talk ind midtvejs. Det løfter både energi, humør og fokus. Og hæver temperaturen indefra. Er du på online møde, så rejs dig og bevæg dig lidt under mødet, når kameraet er slukket. Når kameraet er på, så rank dig og smil lidt ekstra. Det højner energien begge veje. 


Bevar de gode vaner

Vinteren varer ikke evigt, men vi skal holde fast i de gode vaner, vi får skabt, mens vi fryser. De virker nemlig også på rigtig mange andre vitale funktioner, både i kroppen og hjernen.

Så lad nu være med at tænke, at når varmen vender tilbage, så kan du sidde ned hele dagen og nøjes med at træne, når du kommer hjem. 

Kroppen og hjernen havde ALDRIG valgt at sidde stille i +37 timer, hvis den var blevet spurgt! Og på kontoret har du rent faktisk muligheden for den variation, der tilfredsstiller både din krop og din hjerne OG som samtidig hjælper dig med at holde varmen. 

God arbejdslyst! 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR