Politik fra rødderne
De 400 lavenergiboliger i Stenløse Syd beskrives som en kæmpe succes, der har vist vejen for entreprenører og myndigheder herhjemme og ikke mindst i udlandet, hvor projektet er blevet omtalt af store internationale medier som Wall Street Journal og BBC. Foto: Niels Christensen/Polfoto

Fem års benspænd til miljøambitiøse kommuner

Med et snuptag fjernede regeringen før nytår kommunernes mulighed for at stille skærpede energikrav til nybyggeri. I de kommuner, der har haft stor succes med at gå forrest i kampen for lavenergibyggeri, undrer man sig og kalder lovændringen for uigennemtænkt.

 lovsjusk

Af Jakob Frausig Simonsen | [email protected]

I Egedal Kommune har man begået en succeshistorie. I Egedal Kommune undrer man sig. Stenløse Syd er navnet på et byområde i kommunen, som huser i omegnen af 400 lavenergiboliger – boliger bygget efter langt højere energikrav end dem, der findes i bygningsreglementet. Boligerne sparer årlig flere hundrede ton CO2 sammenlignet med konventionelt byggeri. Det har siden 2003 vakt international opmærksomhed i medier som Wall Street Journal og BBC, og regeringschefer, ministre og andre repræsentanter for regeringer og kommuner fra det meste af verden har besøgt Stenløse Syd.

Men byggeriet har tilsyneladende også været en torn i øjet på byggebranchen. Det mener i hvert fald regeringen, som før nytår valgte at fjerne § 15, stk. 2, nr. 22, i planloven, som var den bestemmelse, der gav kommunerne lov til at stille krav, som er mere vidtrækkende end dem, der er fastsat i bygningsreglementet. Paragraffen blev indført i planloven i 2008 for at gøre det lettere for kommunerne at gå forrest i miljøkampen. Før 2008 var kommunerne tvunget til at benytte sig af såkaldte tinglyste servitutter, hvis de ville stille skærpede krav til byggeriet. Det vil sige, at de var nødt til at opkøbe jordområder for derefter at vedtage, hvilke energikrav der skulle gælde for byggeriet på den pågældende grund.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Energi & forsyning

Teknik & miljø


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57