Politik fra rødderne

EU baner vejen for bæredygtige indkøb

Et nyt udbudsdirektiv fra EU giver medlemslandene mulighed for at stille krav til arbejdsvilkår og miljøhensyn, når det offentlige køber ind. ClientEarth, en international græsrodsorganisation, følger de nationale prioriteringer tæt

 interview

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

290 milliarder. Så mange kroner lægger stat, regioner og kommuner i alt hos private leverandører hvert år, når det offentlige Danmark køber ind. Indkøb, der dækker over alt fra kuglepenne, skriveborde, computere til politiuniformer, sygeplejekitler og velfærdsteknologi. På den måde holder offentlige kroner hjulene i gang i store nationale og internationale virksomheder, der nyder godt af de milliardindbringende leverancer, som årligt sendes i udbud. Og det kræver grundig omtanke for både miljø og mennesker, fortæller Catherine Weller, der er jurist i den internationale græsrodsorganisation ClientEarth til dk-teknik. ClientEarth har de sidste par år fulgt revisionen af EU's udbudsdirektiv på tæt hold, og i marts i år færdigbehandlede og vedtog EU's Ministerråd det endelige direktiv.

- Jeg vil gerne fremhæve to ting, som er helt afgørende. For det første slår direktivet nu sort på hvidt fast, at den måde, som et produkt er produceret på, skal opfattes som en del af produktets karakteristika. Det betyder, at man på et slutprodukt ikke nødvendigvis skal kunne se, at det er produceret under bæredygtige forhold. Og det er en uhyre vigtig ændring i forhold til tidligere, fordi sagen er, at du jo ofte ikke kan smage, om en kop kaffe er 'fair trade' eller ej, se på et skrivebord om det er lavet af bæredygtigt eller konventionelt træ, eller se om en politiuniform er syet af en syerske, der har fået en rimelig løn eller ej. Med det nye direktiv kan de offentlige indkøbere stille krav til ordentlige arbejdsforhold bag et produkt samt til at det er produceret med respekt for miljø og mennesker, siger hun og fortsætter.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

EU

Økonomi


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57