En coronakur kan være skridtet nærmere
En coronakur kan være skridtet nærmere

Mens dødstallet på verdensplan nærmer sig en kvart million, spejder sundhedsmyndigheder alle steder efter en kur mod coronavirusset og sygdommen Covid-19, som virusset forårsager.
Manges øjne har den seneste tid hvilet på lægemidlet Remdesivir fra den amerikanske medicinalgigant Gilead Sciences. Og med rette ser det ud til.
I hvert fald fremlagde myndighederne i USA onsdag en række foreløbige resultater, der viser, at både dødeligheden og antal dage, hvor de alvorligt syge er indlagt, falder med en indsprøjtning af Remdesivir.
Kun foreløbige resultater
Trods den positive melding understreger Gilead Sciences i en pressemeddelelse, at kuren mod corona langtfra er sikker.
- Remdesivir er endnu ikke godkendt nogen steder globalt og er endnu ikke fastslået som en sikker eller effektiv behandling af Covid-19, skriver selskabet.
Dertil kommer, at de fremlagte resultater kun er foreløbige, da forsøgene på mennesker først er færdige om tidligst to uger. I alt 1063 patienter er under forsøget blevet injiceret med enten Remdesivir eller et placebomiddel. De skal herefter følges i 28 dage, før man kan sige noget om effekten. Men for en del af patienterne er de 28 dage ikke gået endnu.
Færre døde - flere blev udskrevet
* Siden 21. februar har forskere i USA og Europa lavet forsøg med lægemidlet Remdesivir.
* 1063 patienter har fået en indsprøjtning i forsøget. Cirka halvdelen har fået 20-30 milliliter Remdesivir, mens den anden halvdel har fået et placebomiddel.
* De foreløbige konklusioner fra studiet viser, at patienter, som får Remdesivir, kommer sig 31 procent hurtigere.
* De kan afkorte opholdet i hospitalssengen med 4 dage fra 15 til 11 dage, hvis man kigger på medianen.
* Dødeligheden ser også ud til at falde. Fra 11 til 8 procent, hvis patienterne modtager behandling med lægemidlet frem for placebobehandling.
Kilde: Rigshospitalet
Ritzau
Derfor er det også meget utraditionelt, at de foreløbige resultater bliver meldt ud. Det skyldes alene kampen mod tiden, erkender Gilead Sciences' medicinaldirektør, Merdad Parsey.
- Modsat traditionel udvikling af medicin prøver vi at evaluere et forsøg sideløbende med en global pandemi, siger han i en pressemeddelelse.
Professor: Enormt positivt
Trods medicinalselskabets forbehold vækker nyheden alligevel begejstring på Rigshospitalet i København. Her er professor i infektionsmedicin Jens Lundgren tovholder på den europæiske del af forsøget med Remdesivir, hvor blandt andet 42 danske patienter indgår.
– Det er enormt positivt, at vi nu kan konstatere, at det første lægemiddel, vi har satset på til behandling af alvorligt syge Covid-19-patienter, lader til at have en gavnlig effekt, siger han i en pressemeddelelse.
Ifølge Jens Lundgren kan man nu konkludere, at patienter, der har fået en aktiv behandling med Remdesivir, får det bedre.
Det er enormt positivt, at vi nu kan konstatere, at det første lægemiddel, vi har satset på til behandling af alvorligt syge Covid-19-patienter, lader til at have en gavnlig effekt
- Det har vi set i dyreforsøg tidligere. Nu har vi også påvist effekten på indlagte patienter med Covid-19, siger han.
Det er ellers kun ganske få dage siden, at Jens Lundgren advarede mod at konkludere for meget i forhold til "halvfærdige studier". Det skete, da et kinesisk forsøg blandt 237 patienter nåede frem til, at Remdesivir ikke havde nævneværdig effekt på Covid-19.
Sygehuspraksis ændres med det samme
I kølvandet på nyheden fra USA understreger Rigshospitalet også, at de endelige resultater først kommer i løbet af maj. Alligevel bliver praksis for blandt andre de syge danske patienter i forsøget ændret med det samme.
- De positive resultater for forsøgspersonerne i Remdesivir-behandling betyder, at alle fortsat syge forsøgspersoner i placebobehandling nu bliver tilbudt at få behandling med Remdesivir, selv om forsøget ikke er helt afsluttet, skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Remdesivir er oprindeligt udviklet mod virussygdommen ebola, hvor midlet dog ikke rigtig virkede.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.