Ekspert: Glem forkromede IT-systemer

Hvis det offentlige skal udnytte mulighederne i telemedicin og få udviklet de rigtige løsninger, skal de glemme alt om store IT-systemer, siger professor Morten Kyng fra Alexandra Instituttet.

Byggesten

Af Susanne Sayers | [email protected]

Der er brug for byggeklodser, ikke færdige paladser. Hvis det offentlige skal udnytte mulighederne i telemedicin og få udviklet de rigtige løsninger, skal de glemme alt om store IT-systemer, siger professor Morten Kyng fra Alexandra Instituttet.

Som projektleder for Danmark som telemedicinsk foregangsland har han tæt kontakt til de mange aktører, som er en del af sundhedsvæsenet og de digitale løsninger, og han minder om, at det offentlige ikke just har en ‘imponerende track record, når det gælder store it-løsninger’, som han siger.

”Hvis man køber et helt færdigt system, som skal dække alle behov, skal hele systemet skiftes ud, hver gang der kommer en forbedring på en af delene.”

– Når det offentlige sender digital sundhedsteknologi i udbud, skal det så at sige efterspørge byggeklodser. Tingene ændrer sig meget hurtigt, og der er behov for, at man kan skifte ud og forbedre undervejs. Hvis man køber et helt færdigt system, som skal dække alle behov, skal hele systemet skiftes ud, hver gang der kommer en forbedring på en af delene, siger Morten Kyng.

– I stedet skal man have udviklet hver lille del for sig selv, men selvfølgelig så det hele kan fungere sammen efter nogle fælles standarder. Jeg ser også gerne, at det baserer sig på open source. I forvejen har det offentlige et offentligt digitaliseringsfællesskab i OS2, som kan rådgive kommunerne her, og jeg synes, det er vigtigt, at de benytter sig af det, siger Morten Kyng.

Fordelen ved at efterspørge komponenter og fleksible løsninger i open source er blandt andet, at det gør det muligt for alle at dele, videreudvikle og forbedre de digitale løsninger, fordi kodningen bag er frit tilgængelig.

Innovation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet