Kommunen.dk
MENU

Aleris opretter opholdssteder

Aleris opretter opholdssteder

En af Skandinaviens største private udbydere af service på det sociale område er ved at etablere socialpædagogiske tilbud til udsatte unge. Kommunernes pressede økonomi skræmmer ikke.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

En ny spiller melder sig nu på banen med socialpædagogiske tilbud til udsatte unge. Indtil nu har Aleris Ungplan udelukkende beskæftiget sig med ambulant psykiatrisk tilbud og dagbehandling til unge, men inden længe forventer virksomheden at slå dørene op for et socialpædagogisk opholdssted i Fredensborg Kommune.
”Vi har en målsætning om at etablere os i Danmark på det her område. Vores tilbud retter sig mod en gruppe ­unge, der ofte mangler gode ­tilbud, fordi de falder ned mellem psykiatrien og den traditionelle socialpæ-
dagogiske tilgang,” siger Jonas Waldeland, der er regions­direktør i Aleris Ungplan.
Udover Fredensborg er Aleris også ved at få godkendt et opholdssted i en anden kommune. Direktøren vil dog endnu ikke røbe hvilken. Målgruppen er børn og unge med både psykiatriske diagnoser og behov for et socialpædagogisk tilbud. Det har Aleris Ungplan ifølge Jonas Waldeland 16 års erfaring med fra Norge.
Virksomheden er en del af den svenske Aleris-koncern, der i Danmark driver flere privathospitaler, arbejder med ældrepleje og tilbyder botilbud og pleje til handicappede. 
Det er da også en helt ny type aktør på det socialpædagogiske område i Danmark, siger formanden for Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud (LOS).
”Der findes eksempler på opholdssteder, der er knopskudt og tilbyder flere forskellige tilbud, men det er noget nyt med en stor privat aktør af den her kaliber. Jeg hilser enhver udvikling velkommen, der udvider tilbudsviften. De skal jo operere på samme vilkår som landets øvrige opholdssteder,” siger Geert Jørgensen.
Det betyder blandt andet, at det enkelte opholdssted skal være en selvbærende økonomisk enhed, der ikke kan profiteres på.
Ingen fortjeneste
Private aktører driver omkring halvdelen af institutionerne for de mest udsatte børn og unge i Norge. Aleris Ungplan er den største enkeltvirksomhed på området i Norge og solgte i 2008 for 340,5 millioner norske kroner til det offentlige. Ifølge Sigrid Nordstoga, der er professor ved Agder Universitets afdeling for socialt arbejde og velfærdsstudier, er Aleris Ungplan kendt for sin faglighed og for en god oplæring af sine ansatte.
Men der har også været kritik af de private aktører, og her i blandt Ungplan, som Aleris-koncernen opkøbte i 2005. Derfor blæser de politiske vinde i Norge nu ikke i samme grad vind i de private virksomheders sejl.
”Man har ment, at de private firmaer tjente for meget. For nogle år siden førte det til store avisoverskrifter med private aktører, der opbyggede store ejendomsmasser, købte dyre både og gennem høje lønninger overførte penge til privat disposition. Og det er et fænomen, som staten vil til livs,” siger Sigrid Nordstoga.
Administrerende direktør for Aleris Ungplan, Erik Sandøy, har hele tiden holdt fast på, at Aleris-koncernen ikke profiterer på arbejdet med de udsatte unge. En eventuel fortjeneste bliver kanaliseret tilbage til arbejdet med de unge blandt andet gennem kompetenceudvikling af de ansatte.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.