Claus Wistoft er draget af vidder. Vidder kalder på eftertænksomhed og minder om, at der mange horisonter i enhver beslutning – korte som lange. Her fra rådhuset i Ebeltoft.
Foto: Casper Dalhoff / Polfoto
Claus Wistoft er draget af vidder. ”Vidder kalder på eftertænksomhed og minder om, at der mange horisonter i enhver beslutning – korte som lange.” Her fra rådhuset i Ebeltoft. Foto: Casper Dalhoff / Polfoto

Syddjurs' borgmester: ”Man har kun ét liv, så det gælder om at få prøvet sig af”

Syddjurs' borgmester er mere entreprenør end politiker og går ind for store anlægsbudgetter. Han er musikanalfabet, en slikmund og har smidt elektronikken ud af soveværelset. Kom med bagom Claus Wistoft (V), hvis smagsløg overtrumfer moralen.

Bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Hvad er din største politiske ambition for 2017?

En ordentlig valgkamp med tydelige emner og gode diskussioner. Og meget gerne genvalg. Jeg tror på, at borgmestre har betydelig mere i sig i anden periode. Det tager tid at lære at agere i jobbet og få opbygget et netværk – både på Borgen og regionalt. Mere konkret for Syddjurs: Jeg går ind for store anlægsbudgetter. Vi er en bosætningskommune, og vi skal kunne tiltrække nye borgere med gode faciliteter. Det er ikke nok, at vi har en fantastisk natur; det har alle kommuner i Danmark jo.

Hvor var du i dit liv som 25-årig?

Da var jeg nyuddannet landmand med grønt bevis. Jeg var i en driftslederstilling på Fyn stærkt på vej til at blive selvstændig. Og ungkarl med mod på livet – også nattelivet.

Hvis du ikke var blevet politiker, så var du blevet …?

Jeg er ikke så vild med at blive kaldt politiker, selvom jeg må erkende, at jeg er det. Ofte hæftes der et dårligt image på embedet, og det kan måske være rigtigt nogle gange, men jeg synes også, det er forkert. Jeg betragter mig mere som entreprenør og bestyrelsesformand. Og det er jo også det, jeg er sideløbende med min borgmesterpost – forretninger, som jeg vender tilbage til med fuldt tryk, hvis jeg ikke bliver genvalgt.

Hvad ligger der altid på dit natbord?

Jeg har tidligere både haft iPad og telefon liggende, men nu er det fjernet, fordi jeg fandt ud af, at det gav mig en dårlig søvn. Og jeg kan bare konstatere, at jeg sover bedre nu. Bøger? Nej, jeg læser kun skønlitteratur, når jeg er på ferie. Jeg kan ikke koncentrere mig om det til hverdag.

Hvad er det sidste, du gør, inden du går i seng?

Jeg lufter hunden. Vi har en Springer Spaniel, der hedder Lady ... sludder og vrøvl, det gjorde den gamle … Dén her hedder Carla, et navn, min kone og jeg har bestemt i fællesskab. Vistnok noget med en sammentrækning af drengenes navne: Karl og Oscar … ?! Nej, det er i virkeligheden nok min kone, der har bestemt det …

Hvilken person eller begivenhed har haft størst betydning for dit liv?

Det er de to piger, som jeg er far til, der har haft størst betydning for mit liv. Jeg boede alene med dem i 2-3 år, fra de var fire og seks år. Dét at have fuldt forældreskab var utrolig lærerigt og givtigt. Faktisk tror jeg, at det var dér, min interesse for samfundsforhold blev skabt. Mødet og kontakten med systemet. Imødekommenhed, faglighed og ordentlighed hele vejen rundt. Det var en fantastisk positiv oplevelse i en svær periode i vores liv.

”Vi har en Springer Spaniel, der hedder Lady ... sludder og vrøvl, det gjorde den gamle … Dén her hedder Carla, et navn, min kone og jeg har bestemt i fællesskab. Nej, det er i virkeligheden nok min kone, der har bestemt det …”

Hvad er dit forhold til sundhed?

Jeg har en halvdårlig moral, hvad angår slik og søde sager. Jeg ryger gerne en cigaret i festligt lag; jeg er glad for god mad, vin – hele paletten. Men omvendt har jeg også en god moral, hvad angår motion. Jeg løber, spiller lidt golf, lidt badminton og forsøger også at komme i træningscenteret om vinteren. Jeg vejer stort set det samme, som jeg gjorde for 20 år siden.

Hvilket karaktertræk kan du bedst og dårligst lide ved dig selv?

Det bedste: Jeg synes selv, at jeg er meget ordentlig og punktlig. Jeg følger op på aftaler og sørger for at svare på alle e-mails og telefonopkald. Det dårligste: Det er min halvdårlige moral i forhold til mad, drikke og tobak. Jeg synes sommetider, jeg skal løbe alt for langt for at komme af med det igen, og det kunne jeg jo klare ved kun at indtage det halve. Men dér overtrumfer smagsløgene moralen.

Hvad ville du gerne være fri for i dit arbejde? Noget, der fylder for meget?

Nej, det synes jeg ikke. Da jeg startede, tænkte jeg godt nok på, om jeg ville blive overdænget med borgerhenvendelser, men det synes jeg ikke, jeg bliver. Heller ikke, når jeg møder dem i Brugsen og Føtex. Men jeg har også indrettet den praksis, at hvis folk henvender sig til mig mundtligt, så giver jeg dem mit visitkort og beder dem om at skrive til mig. Det er meget nemmere at håndtere, og så falder 98 % af dem typisk fra. Det er ikke for at få dem til at forsvinde, men det bliver en helt naturlig sortering af, hvad der er betydningsfuldt, og hvad der ikke er.

Hvad kan gøre dig vred?

Jeg bliver sjældent rigtig vred, men jeg kan godt blive det, hvis jeg opdager, at folk arbejder med skjulte dagsordener og ikke opfører sig ordentligt. Og vred, hvis folk ikke respekterer andres job. Jeg plejer at sige, at de job, man ikke selv gider, i virkeligheden er dem, man skal have størst respekt for.

Hvilken film har du sidst set?

Den danske film ‘Underverden’, der handler om æresbegreber blandt andengenerationsindvandrere. Fantastisk god film og en god chance for at få et bedre indblik i deres problematikker. Min datter, der læser film- og medievidenskab, sagde, jeg skulle se den – man siger ikke sine døtre imod.

”Det gør mig vred, hvis folk ikke respekterer andres job. Jeg plejer at sige, at de job, man ikke selv gider, i virkeligheden er dem, man skal have størst respekt for.”

Passer mottoet: Bag enhver succesfuld mand/kvinde står en stærk kvinde/mand - på dig?

Ja. Man kan ikke være så meget ude, som jeg er, uden at have en solid hjemmebase, for den kommer hele tiden under pres. Jeg afprøver både temaer og teorier på min kone, og da hun selv er ansat i et kommunalt system som skolelærer, diskuterer jeg også det område med hende og hendes veninder. Jo, sparring og tryghed er vigtigt.

Når jeg ser et dansegulv, så …

vil jeg gerne danse, selvom jeg ikke er særlig god til det. Jeg har ikke nogen yndlingsbands - jeg er fuldstændig musikanalfabet. Når min kone og jeg kører på ferie, er det hende, der laver playlister, og det nyder jeg i fulde drag. Jeg kan bare godt lide god pop.

Hvad ved dine bysbørn ikke om dig?

De må gerne vide, at jeg gennem årene har fået lidt for mange fartbøder. I dag er jeg klogere og har lagt min tilgang til min kørsel om, for det er jo bare for dumt.

Hvad er meningen med livet?

Jeg er ret overbevist om, at man kun har ét liv - og jeg er også ret overbevist om, at man selv har ansvaret for at få noget ud af det. Få prøvet sig af. Det er helt klart mit eget mål.

Syddjurs Kommune:

Seks gode og en øjebæ

Hvad er dit favorit- spisested?

Molskroen Strandhotel ved Femmøller Strand -  eller grillkyllingen fra Ebeltoft Strand Camping

Hvad er din yndlingsudsigt?

Udsigten til Ryom Enge og Ådal fra vores køkkenvindue i Kolind

Hvor er det mest romantiske sted?

Femmøller Strand

Hvilken butik ville du ikke undvære?

Ikke en eneste

Hvad er kommunens bedste kulturtilbud?

Det bliver det kreative mødested Den Ny Maltfabrik, der åbner i 2019.

Hvad vil du gerne have, at kommunen skal være kendt for?

Gode værdier og højt til loftet

Hvad er kommunens største øjebæ?

Alle tomme bygninger uden aktivitet er øjebæer. Som plejehjemmet Toftevang og Maltfabrikken - som vi nu renoverer og giver nyt liv.

Blå bog

Claus Wistoft

  • Borgmester i Syddjurs Kommune for Venstre
  • 57 år gammel
  • Siden januar 2014 gift med Karin. Har tilsammen to piger og to drenge i alderen 20-25 år.

Demokrati

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet