Politik fra rødderne

Ringkøbing forholdt sig passiv i tragisk børnesag

I en principiel afgørelse har Ankestyrelsen besluttet, at en kommune har udvist åbenbar passivitet i en sag om omfattende seksuelle krænkelser. En oplagt prøvesag for et søgsmål mod en kommune, mener ekspert.

 principsag

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

I foråret satte Ankestyrelsen det endelige punktum i en sag, der har rystet hele Ringkøbing-egnen. For første gang afgjorde styrelsen, at en kommune havde udvist åbenbar passivitet og derfor var forpligtet til at betale for en anbringelse, som en anden kommune har iværksat.
Kommunen har fået aktindsigt i sagen og kan derved berette, hvordan et fraskilt forældrepar i efteråret 2008 blev anholdt og sigtet for vold mod og omfattende seksuelt misbrug af deres fælles barn og moderens to børn fra et tidligere ægteskab. Sigtelsen lød blandt andet på voldtægt af den yngste af drengene i 2001, da han var fem år gammel.
Daværende Videbæk Kommune var allerede fra 1996 opmærksom på problemer i familien. Og i tiden omkring den påståede voldtægt i 2001 gjorde skolen og en psykolog kommunen opmærksom på, at der var noget galt i familien.
Kommunen satte en forældreevneundersøgelse i gang. Alligevel skete der intet, før Videbæk Kommune i efteråret 2005 besluttede at lave en ny forældreevneundersøgelse. Inden den blev færdig, flyttede moderen imidlertid med sin yngste søn. Først til en anden kommune, for til sidst at ende i en tredje, daværende Hørning Kommune.
Med den nye forældreevneundersøgelse i hånden stod det hurtigt klart i Hørning, at drengen skulle anbringes uden for hjemmet.
Hørning krævede refusion af Videbæk Kommune, som afviste. Og sagen gik i arv til de nuværende Ringkøbing-Skjern og Skanderborg kommuner. Sideløbende arbejdede den sig opad i ankesystemet gennem det sociale nævn, der afviste anmodningen om refusion. Nu har Ankestyrelsen afgjort,at Videbæk Kommune havde viden nok til at gribe ind og anbringe drengen uden for hjemmet, allerede inden den sidste forældreevneundersøgelse lå færdig.

En stærk sag

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Social & sundhed


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57