Kommunen.dk
MENU

Ringkøbing forholdt sig passiv i tragisk børnesag

Ringkøbing forholdt sig passiv i tragisk børnesag

I en principiel afgørelse har Ankestyrelsen besluttet, at en kommune har udvist åbenbar passivitet i en sag om omfattende seksuelle krænkelser. En oplagt prøvesag for et søgsmål mod en kommune, mener ekspert.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

I foråret satte Ankestyrelsen det endelige punktum i en sag, der har rystet hele Ringkøbing-egnen. For første gang afgjorde styrelsen, at en kommune havde udvist åbenbar passivitet og derfor var forpligtet til at betale for en anbringelse, som en anden kommune har iværksat.
Kommunen har fået aktindsigt i sagen og kan derved berette, hvordan et fraskilt forældrepar i efteråret 2008 blev anholdt og sigtet for vold mod og omfattende seksuelt misbrug af deres fælles barn og moderens to børn fra et tidligere ægteskab. Sigtelsen lød blandt andet på voldtægt af den yngste af drengene i 2001, da han var fem år gammel.
Daværende Videbæk Kommune var allerede fra 1996 opmærksom på problemer i familien. Og i tiden omkring den påståede voldtægt i 2001 gjorde skolen og en psykolog kommunen opmærksom på, at der var noget galt i familien.
Kommunen satte en forældreevneundersøgelse i gang. Alligevel skete der intet, før Videbæk Kommune i efteråret 2005 besluttede at lave en ny forældreevneundersøgelse. Inden den blev færdig, flyttede moderen imidlertid med sin yngste søn. Først til en anden kommune, for til sidst at ende i en tredje, daværende Hørning Kommune.
Med den nye forældreevneundersøgelse i hånden stod det hurtigt klart i Hørning, at drengen skulle anbringes uden for hjemmet.
Hørning krævede refusion af Videbæk Kommune, som afviste. Og sagen gik i arv til de nuværende Ringkøbing-Skjern og Skanderborg kommuner. Sideløbende arbejdede den sig opad i ankesystemet gennem det sociale nævn, der afviste anmodningen om refusion. Nu har Ankestyrelsen afgjort,at Videbæk Kommune havde viden nok til at gribe ind og anbringe drengen uden for hjemmet, allerede inden den sidste forældreevneundersøgelse lå færdig.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.