Der er meget at smile ad for borgmester Jens Ejner Christensen (V). Vejle Kommune er netop blevet landets femtestørste kommune, og næste år deltager kommunen i cykelløbet Tour de France - og så er der vist nok også ro på den politiske bagsmæk. Her er borgmesteren på kunstudstilling i Spinderihallerne i Vejle.
Der er meget at smile ad for borgmester Jens Ejner Christensen (V). Vejle Kommune er netop blevet landets femtestørste kommune, og næste år deltager kommunen i cykelløbet Tour de France - og så er der vist nok også ro på den politiske bagsmæk. Her er borgmesteren på kunstudstilling i Spinderihallerne i Vejle.
Foto: Privat

‘Nogle gange må man bare lukke øjnene, bide sig fast og se, hvad der sker’ 

Han er en meget tålmodig og rummelig familiefar, men når han går på arbejde, kan han, ligesom familiens hund, sagtens finde kamp-instinktet frem og bide til bolle. Kom med bagom Jens Ejner Christensen (V), der hepper på Touren, VB og det nye formandskab i Venstre. 

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Jens Ejner Christensen (V) er en stolt borgmester i byen, der er særligt kendt for fire ting: Vejlefjordbroen, boligbyggeriet Bølgen i Skyttehusbugten, Vejle Boldklub og for sine mange bakker. Bakkerne, der i dag er blevet markeret med små skilte, der beskriver længde, højde og stigning, tiltrækker rigtig mange cykelryttere fra nær og fjern. 

Og apropos bakker; så bliver Vejle også snart kendt for sin medvirken i den helt store sportsbegivenhed Tour de France i 2021. Vejle bliver nemlig startby for tourens 3. etape, der har mål i Sønderborg.

Kan du som byens borgmester overhovedet være i dine cykelbukser, hvis du ellers bruger sådan nogle, af bar glæde over, at Touren kommer til Vejle?

- Ha ha, jeg har faktisk købt mig en racercykel, men den står nu for det meste og samler støv. Men jeg er da helt klart rigtig glad og stolt over, at Vejle Kommune er med i den danske satsning omkring Tour de France.

   Jeg sammenligner forberedelserne til Touren med at holde konfirmation: Man får malet i entreen, slået græsset og klippet kanterne.

- Det kommer til at koste en del penge, men vi har råd til det, og så tror jeg på, at det er sundt at have et event at arbejde frem imod - sammen som kommune. 

- Jeg sammenligner forberedelserne til Touren med at holde konfirmation: Man får malet i entreen, slået græsset og klippet kanterne inden den store begivenhed. Touren kan jo resultere i gode fælles projekter; vores erhvervsforeninger kan samarbejde om sponsorcykelløb, skolerne kan tale fransk eller cykle i en uge - det er et fællesskabende projekt, siger Jens Ejner Christensen.

Aldrig fået nej
Familien har også altid været et fællesskabende projekt for Jens Ejner Christensen. 

Han er far til to nu voksne drenge og en teenage-datter, og når han møder nybagte forældre, giver han altid det samme råd:

- Nyd nu den lille baby og dens bøvsen, gylpen og opkast, for det er meget mere charmerende nu, end når de bliver store.

   Vores børn har aldrig fået et nej - som i aldrig! 

Jens Ejner Christensen griner. Han er en mand, der ser charmen ved alle afkommets faser. Og han føler sig privilegeret over at have haft sine børn tæt på og omkring sig.

- Vores børn har aldrig fået et nej - som i aldrig! Det var og er noget, som Anita og jeg er helt enige om, fortæller Jens Ejner Christensen og mindes alle festerne, som ungerne har holdt, og de helt almindelige aftener, hvor der nemt kunne dukke 35 unge mennesker op. 

- Der har været noget at rydde op dagen efter, men de unge har haft en god aften, og så er vi glade. Det har betydet meget for os, at de har villet være i og bruge vores hus. 

Selv når telefonen har ringet om natten, og ungerne har bedt om at blive hentet, har Jens Ejner Christensen gjort sig umage med at lyde glad. 

- Der er meget, man skal lære som ung, og signalet fra Anita og jeg har været, at de kan regne med os. Vi snakker åbent om alt og hjælper gerne.

Nu er drengene fløjet fra reden, og teenagedatteren er taget et år på efterskole, så lige for tiden er Jens Ejner Christensen og konen Anita alene på gården i Jelling.  

Og det nyder de - også. 

- Efter at vi har drevet et ret stort transportfirma de seneste 20 år ved at køre dem til sportsaktiviteter og fester, så har vi nu fået tid til andre ting og kan handle mere spontant. Vi kan for eksempel tage i sommerhuset uden, at en hel families kalender skal gå op først. 

Så nej, Jens Ejner Christensen har ingen gråd i halsen over, at en æra med hjemmeboende børn snart er slut. 

- Nu er vi jo bare sammen på nye måder. De besøger os. Vi besøger dem. De besøger hinanden. Og de vil stadig gerne med os på ferier … måske fordi vi betaler, haha!

Det er et udadvendt og krævende job at være borgmester, her er Jens Ejner Christensen til kommunens nytårskur. Foto: Mette Mørk

Bangkok og blodprop
Æblet eller adfærden falder sjældent langt fra stammen. 

Jens Ejner Christensen voksede selv op i et åbent og trygt hjem uden snærende begrænsninger; hvor hjemmet var til for at blive brugt, og hvor man talte frit og åbent om alt.

Men Jens Ejner Christensen og lillesøsteren nød dog ikke helt samme transport-luksus som hans egne børn, fortæller han.

- Vi skulle ikke ringe til vores far om natten. Det gad han ikke. Men vi kunne få penge til en taxa, sådan var det. 

   Vi skulle ikke ringe til vores far om natten. Det gad han ikke. Men vi kunne få penge til en taxa, sådan var det.

Jens Ejner Christensen bor i sit barndomshjem, Stormgården. Han er fjerde generation på gården, hvor han dyrker svine- og planteavl. 

Han driver gården med en kompagnon, en landmand, der er gårdejer cirka syv kilometer fra Stormgården. Tilsammen har de 8000 slagtesvin om året, og med 280 søer laver de selv smågrisene. Det er en nicheproduktion af OUA-grise; grise opdrættet uden antibiotika. Partnerskabet gør, at Jens Ejner Christensen har mulighed for at have sin politiske karriere ved siden af. 

Hans far rådede ham ellers til at tage en anden uddannelse. Eller i al fald grundigt overveje, om han havde modet til at blive selvstændig erhvervsdrivende. Vejen kunne være usikker. 

Men Jens Ejner Christensen havde stor lyst til at blive landmand, stærkt optaget af at udvikle landbruget.  

Faderen nåede ikke at se sin søn i aktion på slægtsgården, fordi han pludselig døde som 51-årig af en blodprop i hjernen. Jens Ejner Christensen var på det tidspunkt kun 23 år og befandt sig på den anden side af jorden, da det skete.

- Jeg var i Bangkok. Anita, jeg og to andre venner var på jordomrejse. Det var en meget voldsom oplevelse - både det, at han døde så pludseligt, og at være så langt væk hjemmefra. 

Anita og Jens Ejner Christensen tog hjem for at begrave hans far. Halvanden måned senere var sorgen den samme, men der var kommet styr på gården, og Jens Ejner Christensens mor opfordrede de to unge til at færdiggøre den afbrudte jordomrejse. Så det gjorde de. Jens og Anita hookede op med de to efterladte venner i Australien.

Vejles vide verden
Nok så Jens Ejner Christensen den store verden i starten af 20’erne, men inden da havde Vejle også gjort et stort indtryk på drengen fra den lille stationsby Jelling. 

- Da jeg startede på EFG i Vejle, var det, som om verden åbnede sig. Jeg nød det i fulde drag. Jeg kom med i Venstres Ungdom, kom med i landsledelsen og til de store møder i København; jeg var med til det møde, hvor Lars Løkke Rasmussen blev valgt som VU’s landsformand. Jeg mødte folk, jeg havde set på tv, og blev dybt inspireret. 

   Jeg så helt klart op til Uffe Ellemann-Jensen. Hans karisma, indsigt, hans mod og det vid, han brugte og bragte ud i verden. 

Havde du et politisk forbillede?

- Jeg så helt klart op til Uffe Ellemann-Jensen. Hans karisma, indsigt, hans mod og det vid, han brugte og bragte ud i verden. 

Aktuelt er Jens Ejner Christensen ovenud tilfreds med Venstres nye formands- og makkerpar, Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg. I 2014, da Jens Ejner Christensen sad i Folketinget, var hans personlige opfordring endog til hans idols søn, at han skulle tage chancen og bide til bolle, hvis muligheden for et formandskab opstod. 

Jens Ejner Christensen bed selv til bolle, da muligheden for at overtage borgmesterposten efter Arne Sigtenbjerggaard (V) viste sig i april 2017. Selvom Venstre gik tilbage og Socialdemokratiet fik fremgang og blev det største parti i byrådet, sikrede en aftale med Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance Jens Ejner Christensen borgmesterposten. 

Valget af dig som borgmester gav anledning til stor frustration hos socialdemokraterne, som jo havde fået de fleste stemmer fra vælgerne. Hvordan havde du det med det?

- Der var stor frustration, ja. Men der var et borgerligt flertal; det demokratiske grundlag var i orden. Der var ikke tale om politiske rævekager af nogen art, så det havde jeg det helt fint med, siger Jens Ejner Christensen.

Damerne i hans liv
Det er et udadvendt og krævende job at være borgmester og politiker, og for Jens Ejner Christensen betyder det ekstremt meget, at han har en tryg og harmonisk base at vende hjem til i Jelling. Og ikke mindst en god kone. 

- Anita er min allernærmeste og ærligste sparringspartner i alle henseender. Hun ved alt, hvad jeg laver, hun ved, hvis der er budgetforhandlinger i kommunen, hun ved, når noget er bøvlet og ikke vil lykkes, og når noget gør. Jeg spørger hende til råds om alt, stort og småt, fortæller han.

- Jeg er for eksempel ikke særlig god til at begå mig på de sociale medier, og da vi fik en ny hundehvalp, havde jeg lyst til at lægge et billede op af den på Facebook. Jeg spurgte Anita, men hun rådede mig til at forblive seriøs og ikke falde i den der …

Vild med dans-grøft?

- Præcis! Og som jeg aldrig kunne finde på at deltage i … det er selvfølgelig er nemt at sige, når man ikke er blevet spurgt, ha ha. 

Men billedet af hundehvalpen lagde Jens Ejner Christensen nu op. Han kunne ikke lade være. Og Anita tog det pænt. 

Hunhunden hedder i øvrigt Lucca og er en border terrier. Den er familiens nummer tre i rækken og er med Jens Ejner Christensens ord ‘en dejlig hund med et totalt dejligt temperament’.

- Det er en meget omgængelig og tålmodig familiehund. Da børnene var små, kunne de køre rundt med hunden i barnevogn. Men i det øjeblik vi går på jagt, på arbejde, tager dræberinstinktet over, og så bliver den benhård. 

Jens Ejner Christensen griner, da han tilføjer:

- Og til tider mister den totalt realitetssansen og hopper på noget, der er større, end den kan magte. 

Dine karaktertræk matcher din hunds? Omgængelig familiefar og benhård politiker, der kan komme til at ‘gabe lidt for højt’?

- Ha ha, ja det er nok sådan, det er. Og instinktet er godt at have, når man er i politik: Nogle gange må man bare lukke øjnene, bide sig fast og se, hvad der sker. 

Heldigvis har han Anita til at ‘trække lidt i snoren’, når han kommer til at gabe for højt.

Indtil for et års tid siden havde Jens Ejner Christensen også en anden dame til at ‘korrigere’ sig lidt, nemlig Anitas farmor og børnenes oldemor. Hun døde som 100-årig, ‘mæt af dage og efter et jævnt, men muntert og virksomt liv på jord’, fortæller han. 

Jens Ejner Christensen havde et rigtig fint forhold til oldemoderen, der selv havde boet på en gård og som syntes, at det var stads, at barnebarnet var gift med en så stabil landmand og gårdejer, og som ovenikøbet blev borgmester også. 

- Men jeg fik også skæld ud af hende. Hun havde jo selv været landmandskone, og hun mente, at tingene på min gård foregik lidt for industrielt, så jeg fik besked om, at mine grise skulle have frisk græs hver dag, og at jeg skulle feje æbler op fra æbletræet i haven og give dem, siger Jens Ejner Christensen og griner.

Nu er der gået halvandet år med dig ved roret. Er du en populær borgmester?

- Det må andre svare på, men jeg har det utrolig godt med at have ansvaret og at have den direkte kontakt med borgerne. Helt konkret så flytter jeg borgmesterkontoret ud i forsamlingshuse og lignende én gang om måneden, så borgerne kan få mig i tale. Man kan selvfølgelig ikke løse alverdens problemer, men det er vigtigt for mig at være tilgængelig, og at folk i det hele taget kan komme i kontakt med de politiske systemer.  

Der er ro på bagsmækken?

Ja … jeg har ikke hørt andet i hvert fald, ha ha.

 

Foran borgmesteren – de fremadskuende spørgsmål

Hvad kan du blive bedre til som chef?

Ikke at sige ja til mere, end jeg kan overkomme.

Hvad kan du blive bedre til i dit privatliv?

At få praktiske gøremål ud af verden. Nu har jeg tænkt på at bygge et anneks til vores sommerhus i seks år - det er ikke sket endnu. 

Hvad skal du have lært engang?

At finde ro til at læse en bog. Det kunne være Rune Lykkebergs bog Vesten mod Vesten.

Hvad bliver du aldrig god til?

At lave Facebook-opdateringer om mig selv. 

Hvad vil du gerne huskes for i din kommune?

At være borgmesteren, der var nem at snakke med. 

Hvad skal der stå på din gravsten?

På Hjarnø ligger øens gamle færgemand begravet, og på hans gravsten står der: ‘Vi skal ikke i sorgen over hans bortgang glemme glæden over hans forsvinden.’ Dét er sjovt. Men på min sten skal der nu bare stå: ‘Tak for denne gang - det har været sjovt.’

Blå bog

Jens Ejner Christensen (V), 51 år

Borgmester i Vejle siden 1. april, 2017

Uddannelse: Landmand

Gift med Anita

Har sammen to sønner og en datter på 23, 21 og 16 år.

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet